МОЛЕБАН У БАРАЈЕВУ: Народ ће увијек бранити своје светиње!

  • Литије и молитве из Црне Горе прелиле су се и у Србију, па је тако један од првих молитвених скупова за помоћ браћи у Црној Гори одржан у Храму Светог Саве у Барајеву.

Пред великим бројем окупљених вјерника молебан је служио архијерејски намесник протојереј – ставрофор Видо Милић  уз саслужење парохијског ђакона Зорана Станковића и свештеника Владимира Димића, Милана Дрочића, Игора Обрадовића, Дарка Павловића, Ивана Иванковића, Живана Голубовића и Владимира Трифковића.

Након молебана окупљени вјерници, међу којима је био и Слободан Бата Адамовић, предсједник општине Барајево и Драгиша Дамњановић, предсједник Црквене општине, прошетали су у литији око цркве.


Потом се вјерном народу обратио отац Видо Милић.

– Наш народ, увијек када га је задесила нека невоља, сабирао се као породица. Поучени примјером наше браће и сестара из Црне Горе, као једна здрава епидемија шири се пракса да се саберемо у светим храмовима на молитву Господу да буде помоћник у овој невољи која сналази наш народ у Црној Гори – рекао је отац Видо додајући да се овим окупљањем показује јединство.

– Потврђујемо да смо један народ без обзира откуд је ко дошао. Сви смо крштени у име Оца и Сина и Светога духа, све нас је задојила једна мајка Српкиња. Сабрани имамо обавезу да се помолимо за наш народ надајући се да ће Христос у ове празничне дане омекшати срце оних у чијој је моћи доношење накарадних закона који, чини ми се, ни сами не знају чему служе – поручио је отац Видо напомињући да они који дијеле народ увијек извуку дебљи крај.


– Дивно је видјети колике су се масе народа одазвале на позив, глас нашег Митрополита Амфилохија и глас своје свете цркве. Можда смо ми богослужитељи олтара Божијег у последње време допринијели томе да се пољуља углед наше свете цркве, али ми се чини да је са овим последњим дешавањима наш народ показао ко му је мајка, коме припада. Народ ће увијек знати да штити и да брани своју цркву. Наћи ће Бог начина како ће да спасе своју цркву, ако треба да је спасе. Ако не треба да је спасе, ако је то наша заслуга, онда нам је узалудна борба– поручио је отац Видо и додао да ће у ове празничне Божићне дане након литургија бити служени молебани у овом намјесништву.


Међу вјерним народом били су и чланови Удружења протјераних Срба „Ново Огњиште“.

 Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар