МОЛЕБАН У БАРАЈЕВУ: Ако изгубимо Косово – изгубили смо све!

  • Као и сваког петка током Ускршњег поста, по благослову епископа Шумадијског г. Јована, у барајевском Храму пoсвeћeном Спaљивaњу мoштиjу Светог Сaвe, 24. марта 2023. године служен је молебан за Србе и светиње на Косову и Метохији.

У склопу молебана, на иницијативу Удружења избјеглих, прогнаних, расељених и досељених Срба „Ново огњиште“ из Барајева, одржан је и помен жртвама злочиначке НАТО агресије на нашу земљу и погрома Срба са Космета.

Молебан је предводио архиjeрejски нaмјeсник прoтojeрej-стaврoфoр Видо Милић уз саслужење протојереја Владимира Димића и Горана Ракића.

У бесједи свештеник Видо Милић је поручио да мало који европски народ има толико успомена на своје страдалнике.

Фреска Свете Милице, дјевојчице из Батајнице страдале у злочиначкој НАТО агресији на нашу земљу

 – Можда се не сјећамо свих стратишта која су се дешавала кроз историју нашег рода, али данас обиљежавамо оно што памтимо и што нам је дубоко урезано у свијест. Сјећамо се часа у коме је цијели један народ био изложен суровој агресији моћника,  али од тог времена ништа се, нажалост, није промјенило. Моћници су и даље моћници, а ми као народ и даље страдалници – рекао је Милић.

Он је додао да се поред молитве за упокојене душе српских мученика данас молимо за браћу и сестре који данас живе на Косову и чувају нашу колијевку и темељ.

– Постоји само једна судбина Косова, онога чије јесте вијековима било и чије мора увијек остати. Ниједан народ не смета, нити смије да смета, другом народу, али просто смо свјесни, ако изгубимо Косово изгубили смо све! Бићемо попут овце која нема свог пастира, него лута по гудурама и пустињама док не постане плијен Нечастивог. Велики је број родитеља чија су дјеца страдала, готово да нема ниједног Србина који није изгубио неког свог или блиског у погрому, том великом страдању без икаквог повода. Нека нас Господ погледа, чује глас наше молитве и спасе и помилује по великој и неизмерној милости својој!

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар