Миленко Лучић најуспјешнији излагач на 41. Регионалној сточној изложби у Гацку

  • На локалитету сточне пијаце у Гацку, јуче је одржана 41. Регионална сточна изложба приплодних грла говеда, оваца, свиња, коња, као и гатачка корида и изложба паса. Највише пажње традиционално је привукла корида.

sajam-1
Бављење пољопривредом у гатачкој општини има дугу традицију. Вијековима су породице у овом крају живјеле од сточарства. У традицију полако прераста и Регионална сточна изложба. Ове године одржана је четрдесет први пут. Ако би се за неког могло рећи да је побједник овогодишње изложбе онда је то Миленко Лучић из села Михољаче. Миленко је освојио највише награда. Но то није изненађење ако се узме у обзир да је овај Гачанин имао и највише изложених грла.

“ Задовољан сам резултатом а тајна успјеха је велика љубав и рад. Организација је добра али може бити и боља, наша општина је богата”, каже Миленко.

sajam-8
Није било лако освојити ово ласкаво признање јер је конкуренција била прилично озбиљна. Велики број пољопривредних узгајивача из Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе излагало је у двадесет категорија.
Брана Буха из Организационог одбора изложбе каже да су ове године уведене нове категорије, њих шест, па се и за изложбу може рећи да је успјешнија него прошлогодишња.

sajam-16
“Грла су боље припремљена, посјета је боља, још само да мало средимо ову пијацу”, каже Буха, додајући да има више подстицаја и људи би чешће пољопривреду бирали као основно занимање.
Кандидати су исти али грла су боља, тако је укратко Миљан Ербез, савајетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде описао 41. регионалну сточну изложбу.

sajam-9-580x333
“Када је у питању сама изложба она се добро организује. Гатачко говече је аутохтона пасмина говечета. Недавно усвојеним законом оно је стављено на листу аутохтоних врста домаћих животиња”, каже Ербез.
Највише пажње посјетилаца привукла је корида. Рогове је укрстило шест бикова а најуспјешнији је био бик власника Славка Танасића из Чајнича. Поносни власник нам се похвалио да је његов љубимац непоражен од 2007. године а такмичио се по цијелој Босни и Херцеговини.
“ Организација је добра. Волио бих да има више бикова, нема везе ако не бих освојио прво мјесто. Волим да се такмичим” , каже Славко.
Четрдесет прву регионалну сточну изложбу отворио је замјеник начелника Општине Гацко, Радојица Антуновић а испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС излагачима је срећу пожелио Миљан Ербез. За побједнике су обезбијеђене вриједне награде, чији је укупни фонд износио 13 700 КМ. Организатори манифестације су Општина и Земљорадничка задруга Гацко уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ / МАРИЈА МАНОЈЛОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар