ИЗЛОЖБА О НОВОМ ГРАДУ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

  • Поводом 75 година од почетка изградње Новог Београда у Народној библиотеци Србије отворена је 10.4.2023. мултимедијална изложба “Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?” аутора Драгана Милошевића.

Циљ изложбе је да подсети са каквим је одушевљењем и трудом је омладина градила послератну Југославију и Нови Београд. Пред њима је била мочвара а данас је највећа општина у Србији са највећим бројем становника како су истакли у Прес центру.

На изложби су комбиновани материјали из фонда Народне бивлиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских новости, Радио Београда, Дома културе Студентски град и приватне збирке. На тематским паноима представљен је живот и рад омладинских радних бригада.

На телевизијском екрану приказује се документарни филм снимљен поводом 30 година изградње Новог Београда. Народна библиотека дигитализовала је свих 36 бројева листа “Нови Београд – лист омладинских раних бригада на изградњи Новог Београда” из 1948. … . Изложба је отворена у атријуму Народне библиотека на доста скученом простору, тако да није могло много да се изложи. На првом паноу приказано је да ипак није била само мочвара, него је постојао Сајам, мост преко Саве и машина за насипање. На шематској карти распореда радних бригада види се постојање пруге Земун – Београд, итд. А аеродром, канали Галовица, … .

Иако је у наслову примедба ко ће да живи на овом песку на осталим паноима изложена је добрим делом пропаганда којом је тадашња штампа величала градњу насипањем мочваре. Нема примедби о тадашњој мегаломанији да док је у још порушеном Београду имало доста да се гради насипа песак за градњу новог града.

Тадашња мегаломанија се изражавала у називима : студентски град, пионирски град, филмски град. Може се речи да је Краљевина Југославија пре рата почела насипање и градњу Новог Београда, а Титова власт је само после рата наставила да гради од 1948. Омладинске бригаде прешле су са градње пруга на градњу Новог Београда. Ауторима изложбе је било важније да прикажу ентузијазам омладине која је градила Нови Београд као пример данашњим генерацијама, него да дају критички осврт на то време.

Саша Недељковић
члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

 

1.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар