У славу клобучких јунака: Помен и час историје

  • На граници између РС и Црне Горе, на Клобуку у спомен-капели, у којој су сахрањени војници црногорских и херцеговачких батаљона, данас је служена литургија и помен за 162 погинулих у борбама са аустроугарским јединицама.

klobuk3
Испред спомен-капеле, у присуству потомака бројних јунака одржан је историјски час, као и пригодан културно-умјетнички програм којим су Црногорци и Херцеговци наставили да чувају успомену на своје претке и терор аустроугарске монархије.

klobuk1-1
По завршетку Божанствене литургије и помена, коју су служили свештеници епархија Захумско- херцеговачке и приморске и Будимљанско-никшићке, окупљене посјетиоце поздравио је свештеник Мирослав Ратковић и указао на значај Видовдана за српски народ и литургијског сабрања народа око овог празника.
Поздрављајући у име Града Требиња окупљене Херцеговце и Црногорце, директор Центра за информисање и образовање Милан Грубач рекао је да је у овом крају мало породица које нису имале војника у редовима херцеговачких и црногорских одреда.
„Ове борбе нису пресудиле исход Првог свјетског рата на подручју Херцеговине и Црне Горе, али су показале колико смо снажни када смо јединствени и када одговорност за судбину народа дијелимо на равне части“, рекао је Грубач.

klobuk2
Данас су на Клобуку бесједили и Трипко Драганић, историчар из Никшића, те мр Слободан Чуровић, а у културно забавном дијелу програма наступили су пјесник Божидар Ђурановић, гуслари Славко Горановић и Митар Вишњић, као и рецитаторка Марија Ратковић.
Организатори Видовданског часа историје на Клобуку били су Удружење добровољаца и ратника ослободилачких ратова, њихових потомака и поштовалаца „Клобук“, Град Требиње, Црквене општине Требиње и Грахово и Удружење Граховљана „Стара Херцеговина“.

Р.М./ радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар