КО СВЕ УЛАЗИ У ГРАДСКО ВИЈЕЋЕ МОСТАРА

  • Гласови са свих 150 бирачких мјеста у Граду Мостару су пребројани, као и већина гласова пристиглих поштом, јер је данас задњи дан за пристизање гласова поштом, а након задњег пресјека стања дефинтивно је да ХДЗ БиХ има највише освојених гласова 18.828, слиједи Коалиција за Мостар (СДА, СББ, ДФ) са 15.942 гласа, трећи је БХ блок (СДП и Наша странка) са 6997 гласова, Хрватска Републиканска странка са 3781 гласом и српска листа “Остајте овдје“ са 2552 гласа.

www.pixabay.com/zkittler

Када се прерачунају мандати на основу овога броја гласова у Градском вијећу Мостара ХДЗ ће имати тринаест мандата (пет мандата освојили на Градској листи, један на Градском подручју Југ, пет на Градском подручју Југозапад и два на Градском подручју Запад), Коалиција за Мостар дванаест мандата (четири на Градској листи, два на Градском подручју Сјевер, два на Градском подручју Југоисток, три у Градском подручју Стари град, те једна мандат на Градском подручју Југ), БХ блок има шест мандата (два на Градској листи, два у Градском подручју Стари град, те по један у градским подручјима Југозапад и Запад), ХРС три мандата (један са Градске листе, те по један са градских подручја Југозапад и Запад), те “Остајте овдје“ један мандат (Градска листа).

Изборна правила за Град Мостар и Статут Града Мостара одредили су правило да у Градском вијећу морају бити заступљена најмање четири, а највише петнаест вијећника из сваког конститутивног народа, те најмање један из реда осталих. По садашњим освојеним мандатима има вишка Хрвата, док мањка један Србин. Када се коначно расподјеле мандати што се тиче националног састава могло би бити 15 Хрвата, 14 Бошњака, четворо Срба и двоје из реда осталих.

Изборни закон БиХ у дијелу за Град Мостар дефинише и прерасподјелу мандата када директни мандат не освоји довољан број представника једног народа, но око тумачења има двојби.

Закон каже да се народу који је прекобројан одузима мандат вијећнику са најмањим количником са Градске листе, те се додјељује  тако да мандат остаје странци која га је добила, али се директно изабрани вијећник замјењује вијећником из народа чија квота није попуњена, ако таквог има на тој листи. Уколико нема, слиједи додјела мандата кандидату исте странке са друге изборне јединице са највећим количником…

Према садашњим, још увијек непотврђеним резултатима избора, подијелили смо и мандате. Уз могућа мања одступања Градско вијеће ће изгледати отприлике овако.

Вијећници ХДЗ-а који улазе са Градске листе су: Марио Кордић, Горан Бошњак, Радмила Комадина, Мирослав Грубишић. Директни мандат добио је и Дамир Кнезовић, али ће његов мандат највјероватније припасти Српкињи с ХДЗ-ове листе Миљани Ковачевић. Кнезовић има шансу да уђе у вијеће уколико Кордић буде изабран за градоначелника или неко од колега за неку другу позицију у извршној власти. ХДЗ ће у Вијећу из Градског подручја Југозапад представљати: Иван Зеленика, Марко Новак, Станко Ћосић, Антонио Зеленика и Сњежана Бркић. Са Запада у Вијеће улазе ХДЗ-ови Дамир Шуњић и Томислав Приморац, те с Југа Кажимир Милићевић.

Коалиција за Мостар у Градско вијеће Мостара са Градске листе има четири вијећника: Златка Гузина (СДА), Анела Кљаку (СББ), Салема Марића (СДА) и Наташу Јекић (СДА), са Градског подручја Стари град улазе: Адил Шута (СДА), Исмар Бешо (СББ) и Харис Наздрајић (ДФ), са Југоистока Ибро Хуснић (СДА) и Јасмин Пандур (СДА), са Сјевера Адем Мацић (СДА) и Мирза Дрежњак (СДА), те са Градског подручја Југ Алис Чолаковић (СДА). У Коалицији за Мостар изабрано је једанаест Бошњака и једна Српкиња, а СДА је очекивано покупила највише мандата.

БХ Блок је на Градској листи освојио два мандата те у Вијеће улазе Арман Залихић (СДП) и Саша Ђермановић (СДП). Уколико се Ђермановић изјашњава као Хрват, о чему постоје одређене непотврђене информације, могао би остати без мандата ( по количнику је његов мандат дванаести), те би умјесто њега у Вијеће тада ушла Емица Ћорић (СДП.  Са Градског подручја Стари град улазе Ирма Баралија (Наша странка) и Санел Жуљевић (СДП), са Запада Ламија Дурановић Винковић и са Југозапада Бошка Ћавар (Наша странка).

ХРС је добио један мандат са Градске листе који припада Славену Беванди, са Југозапада улази предсједник ХРС-а Славен Рагуж, а  уколико се он повуче јер је заступник у Скупштини ХНК замијениће га Силвио Бубало, док са Градског подручја Запад улази Весна Шуњић.

Са листе “Остајте овдје- Заједно за наш Мостар у Градско вијеће улази Велибор Миливојевић (СНСД).

Клуб Хрвата чиниће 11 Хрвата из ХДЗ-а, три из ХРС-а и један из БХ блока, Клуб Бошњака чиниће 11 Бошњака из Коалиције за Мостар и три из БХ блока, а Клуб Срба: двије Српкиње из ХДЗ-а Радмила Комадина и Миљана Ковачевић, Наташа Јекић из СДА, те Велибор Миливојевић са српске листе “Остајте овдје“. Два вијећника долазе из реда осталих Арман Залихић и Санел Жуљевић.

Након што се преброје сви гласови, услиједиће и жалбе, јер већ сада има доста нездовољних који мисле да су оштећени на изборима, тако да мандати неће бити верификовани до краја јануара. Жалбу је најавио ХДЗ БиХ који је поднио и пријаву Тужилаштву ХНК због изборног инжињеринга на Југу и наводног фиктивног пријављивања Бошњака, гдје је ХДЗ-у измакао мандат за свега стотињак гласова. Управо тај мандат могао би бити кључан и за избор градоначелника.

Жалбу ће вјероватно поднијети и Прва мостарска партија којој је мандат у Градском подручју Страи град измакао за свега девет гласова.

Ко ће бити будући градоначелник Мостара и ко ће чинити власт потпуно је неизвијесно. И ХДЗ и СДА сигурно ће инсистирати на својим кандидатима Марију Кордићу и  Златку Гузину и покушати доћи до потребне већине од 18 руку. Већ постоје и приједлози да као компромисно рјешење градоначелник буде Ирма Баралија (Наша странка).

Но треба напоменути да се градоначелник бира из реда градских вијећника и да је за избор потребна двотрећинска већина, а ако је не буде иде се у други круг и поново двотрећинску, а уколико и то не успије у трећем кругу је довољна натполовична већина присутних вијећника, те онда и 18 руку у Градском вијећу може изабрати градоначелника.

Такође треба знати да се све важне одлуке у Мостару попут буџета и просторних планова доносе двотрећинском већином.

Иако су ХДЗ и СДА засад супростављене стране у јавности се нагађа да су одређени разговори већ обављени, те да би мјесто градоначелника Мостара могло бити дио пакета, односно трговине везане за формирање Владе Херцеговачко-неретванског кантона и Владе Федерације, као и других крупних неријешених питања, као и именовања на неке важне позиције које су годинама предмет спора попут комесара полиције у ХНК.

Топ портал

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар