ЈУБИЛЕЈ: 30 година од оснивања крње Југославије

  • На данашњи дан, прије тридесет година, 27.априла 1992, проглашен је Устав Савезне Републике Југославије и озваничено конституисање треће, крње и сужене Југославије, државе која је понијела погубно име да би још погубније скончала у агонији раздружења неодрживе двојне федерације.


Сви други фактори су ефемерни у односу на суштинску, кардиналну грешку југословенског државотворства:

Те 1992. није требало да се гради ни Југославија ни „два ока у глави без круне“, ни Сједињене Српске Државе, ни Република Уједињена Србија, нити СР Србија и Црна Гора, него напросто једна унитарна, парламентарна монархија , Краљевина Србија, од Баната до мора сињега.

Да је однарођени београдски режим тада градио такву Србију умјесто двојне федерације са кобним југословенским именом, мени се чини да би гласови већинске Црне Горе прихватили присаједињење Републике Црне Горе једној и јединственој Србији. Умни црногорски платонисти знали су мисао Великог Атињанина иако му нијесу чули ни име: у

Једном је Добро, у мноштву је зло.

Исто тако, нијесу знали чија су четири јеванђеља, али су Горски вијенац држали за пето јеванђеље и учили га наизуст. Тако су запамтили свевремену Његошеву мисао која се неминовно мора остварити:

„Мањи поток у виши увире
Код увора своје име губи.“


Раде Црногорац

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар