Ја сам зет из Гацка

  • Данас нема прогоњеније особе од зета из Гацка. Сви медији су пренели да је короном заразио ташту, таста и сву тазбину, можда чак, како рече начелник општине Невесиње, и намерно. Без милости је (о одговорности да не причамо) објављено да је након што је заразио пола Гацка зет прешао на Невесиње, и прво кренуо, дабоме, од таштине куће.

Јасно је да наслови који су преплавили медије не говоре баш ништа о зету, али указују на патолошко стање у коме су медији, а самим тим и друштво уопште. Не само што се ставити такав жиг на зета, ко год он био, коси са истином, логиком и професионалним принципима, него је у супротности са елементарном људскошћу. И ова вест је показала да смо све мање људи, а све више звери које тебају жртву на коју ће да се острве. Тренутно их прогоне беспућима интернета, али није далеко дан када би се из виртуелног света та хајка могла преселити и на улице.

Ако су ванредно стање и мере са њим у вези нешто откриле, то је лице свакога од нас. Поражавајуће је да су заражени добијали скаредне и увредљиве поруке, да су били малтретирани уместо подржани и охрабрени. Још страшније је сазнање да то нису изоловани случајеви (увек се нађе нека будала), него да су се у то упустили скоро сви медији који би требало да нас информишу, али и поуче.

Уместо подршке, Гацко се таргетира као ново жариште. Да је куга која коси све што се креће, па да се разуме повика и предлог да се дигне зид око те општине. Али, корона у слабљењу која је констатована код мање од четрдесет становника од 8 хиљада здравих и правих је занемарљива цифра. Није Гацко толико позитивно колико је друштво негативно, тачније малигно.

Нема много разлога да се хвали локална власт. Ко год да прође Гацком јасно му је да је то запуштени градић са дивном природом, великом рудничком јамом и невеселом будућношћу. Али је време короне показало и да мере и они који их проводе могу бити са људским лицем. Од полиције до општинских инспекција деловало се превентивно и саветодавно, без непотребне силе и репресије. Ко је хтео у природу, могао је до миле воље. Оно што је најважније, нико се на јавном месту није заразио. Дакле, до заједнице није било. Остало је све на људима. А они су, било са короном или не, углавном здрави.

Да је кугу донео, а не корону која је у слабљењу и због које тек понеко има повишену температуру, зет не заслужује такав третман. Нема он разлога да се правда ни црвени. Други имају.

Дићи глас против најгорег које је испливало у људима, па и у јавном простору, није само ствар људске потребе него и дужности.

И зато, из жаришта вируса узвикујем: И ја сам зет из Гацка!

Миланка Ковачевић / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар