Драгана Мучибабић: Буди поносан на своје!

  • Драги матуранти, прије само три године имала сам задатак који ви данас имате, а то је да изаберем шта ћу студирати и шта је најбоље за мене.

С обзиром на то да је истина да нас пут који изаберемо док стојимо на раскршћу одређује за читав живот, никако нисам смјела погријешити. Уписала сам српски језик и наравно, нисам се покајала, а у исправност своје одлуке увјеравам се свакога дана.

Да бисмо били потпуно изграђене личности, потребно је, прије свега, да познајемо своју културу, чији је главни чинилац управо језик, а најбољи начин да је упознамо јесте студирање Српског језика и књижевности на Филозофском факултету у Палама у својој Републици Српској.

Проучавањем свога језика, као једног сложеног система, стичемо знање које нам је потребно за тачно и лијепо говорење, а стара народна пословица каже: „Човјек се по бесједи познаје“. Тако се и студенти српског језика познају по бесједи, али не било каквој, него лијепој и вјештој, увијек поткријепљеној мишљу неког великог књижевника и филозофа.

Управо због тога, ниједна манифестација на Филозофском факултету не може да прође без студената српског језика и књижевности. Овим још желим да укажем и на занимљивост самог студирања поменутог смјера, јер учествовањем у разним манифестацијама излазимо из уобичајеног оквира који подразумијева предавања и испите.

Док изучавамо српски језик дотичемо се разних наука и сазнајемо многе занимљивости, па готово ниједна област не остаје нам непозната.

Осим тога, велика је част учити од професора са Катедре за србистику, с обзиром на то да су веома битне личности у свим новијим истраживањима на подручју језика и књижевности.

На сву срећу, ово није вријеме када своје треба да бранимо сабљом и проживљавамо Косовски бој, а да симбол свега буде слика јунака који, како народна пјесма каже „носи десну у лијеву руку“. Јунаци овога времена смо ми и у објема рукама треба да држимо „конце свога живота“, да не бисмо скренули с пута, а то подразумијева да читамо праве књиге, да се бранимо знањем, да учимо, волимо и чувамо свој језик који је темељ наше културе и тако одњегујемо све што је српско.

Буди поносан на своје и студирај своје! Студирај српски језик!

Драгана Мучибабић,
трећа година српског језика и књижевности

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар