БЕОГРАД – устаник са душом змаја

  • Ако би се неко, некада запитао које је то најприличније име које би понијела једна београдска улица у част и славу душе Београда, а да буде само његова као што је он њен.

устаничка

Како назвати ту једну жилицу која ће осликати срце горопадног змаја, крилатог витеза који већ миленијумима љешкари на бријегу повише љубовалишта двије воде. Баш ту гдје се двије велике ријеке мријесте, он гледа без даха како вижљаста и копрцава Сава нестаје међу јаким мишицама европског жигола, Дунава, плаветних зализаних власи…
Лежи потрбушке тај змајолики и несташни дјечак и нетрепћући гледа, од када је рођен, тај судбински спој…

Устаничка! То је једино име за улицу која би славила душу Београда.
Јер нема града у Европи, част несагледивој Москви, али нема га, који је кад год је требало устао, викнуо, кренуо на силу неправде и пљачке…зато је стално био рушен до темеља, батинан до крви, разапињан и крунисан глоговим вијенцем на истом оном бријегу под којим се воде љубе.
Зато данас када дођу у посјету студенти из Брисела, Љубљане, Париза, Осла, Загреба и Риге…и упитају гдје је ваше историјско градско језгро, гдје су вам зграде ренесансе, барока, сецесије, академизма…
Како им објаснити да је Београд у огњу и баруту горио док су њихове палате и кастели били гнијезда црних окултних сила и окупаторска искварењачка легла.
Не објашњавам им, само им ведрог лица уз осмјех кажем, да је Београд вјечно млад у својој сили, он не воли старине, он се повремено стресе и поруши се, па се опет изнова изгради у својој пркосној слободи.
Знате, кажем им, можда и није баш чист и умивен као градови ваши, само зато јер је опсједнут чистотом срца и савјести.
Жртвује насљеђе и љепоту своју зарад тога да буде свјетло свијету.

Београд није Европа он је ромејска Византија, која не слави плаву крв већ Христове очи плаве.

Горан Лучић/Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар