Слободна Херцеговина » ХРВАТСКЕ ПРИЈЕТЊЕ: Ружа Томашић лобира за стопирање „Горњих хоризоната“

ХРВАТСКЕ ПРИЈЕТЊЕ: Ружа Томашић лобира за стопирање „Горњих хоризоната“

Посланик из Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић запријетила је заустављањем енергетског пројекта „Горњи хоризонти“ тврдећи да јој је за то обећана подршка ЕУ, док из предузећа у РС која су носици тог пројекта поручују да су прибављене све дозволе и да га нико не може блокирати.

tomasic
Томашићева, која је и предсједник десничарске Хрватске конзервативне странке и која је позната по антисрпским, оштро се успротивила пројекту „Горњи хоризонти“.

– Као дио владе, зауставила бих га – навела је Томашићева на друштвеној мрежи „Твитер“ уз фотографију са слоганом „Спремни зауставити пројект ‘Горњи хоризонти'“!
Устврдила је да Хрватска има инструменте којима може да заустави изградњу три хидроелектране у РС.

– Европска комисија ми је обећала подршку – истакла је Томашићева.
Руководилац сектора за инвестиције у „Хидроелектранама на Требишњици“ Лука Петровић рекао је да је питање „Горњих хоризоната“ исполитизовано у Хрватској.

– Ово питање искоришћено је у предизборне сврхе у Хрватској. То је пројекат који је започет осамдесетих година прошлог вијека и сада је настављен. Не постоји ниједан аргумент за заустављање тог пројекта, нити ће он бити заустављен – истакао је Петровић наводећи да су прибављене све могуће дозволе за „Горње хоризонте“.
Он је подсјетио да постоји и неаргументована притужба Министарства животне средине ФБиХ на еколошку дозволу.

– Ми то оспоравамо зато што су урађене адекватне студије и прије и послије рата од више заинтересованих страна и утврђено је да не постоји никакво угрожавање биљног и животињског свијета, водених токова и животне средине у цјелини на том подручју – рекао је Петровић.
У току је градња „Хидроелектране Дабар“ као прве фазе пројекта којим је планирана изградња хидроелектрана Невесиње и Билећа. Директор „Хидроелектране Дабар“ Радивоје Братић такође истиче да се политизацијом покушава оспорити пројекат „Горњи хоризонти“.

– Довољно је рећи да су дозволе за овај пројекат издате прије рата и да није било рата, он би већ десет година био на мрежи – истакао је Братић. „Горњи хоризонти“ требало би и Хрватској да донесу већу производњу електричне енергије, али су се удружења за заштиту животне средине успротивила овом пројекту због страха од еколошких посљедица на долину Неретве и Малостонски залив. Пројекат „Горњи хоризонти“

Пројектом хидроенергетског коришћења вода „Горњи хоризонти“ предвиђена је изградња три хидроелектране – Дабар, Невесиње и Билећа. Најзначајнија у цијелом систему је „Хидроелектрана Дабар“. Пројекат обухвата и градњу канала за наводњавање Невесињског, Дабарског и Фатничког поља и система за водоснабдијевање. „Хидроелектране на Требишњици“ обезбиједиле су 70 одсто, а „Електропривреда РС“ преосталих 30 одсто оснивачког капитала за концесионо предузеће „Хидроелектрана Дабар“.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина