НАСЛОВИ

ХРВАТСКЕ ПРИЈЕТЊЕ: Ружа Томашић лобира за стопирање “Горњих хоризоната”

Посланик из Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић запријетила је заустављањем енергетског пројекта “Горњи хоризонти” тврдећи да јој је за то обећана подршка ЕУ, док из предузећа у РС која су носици тог пројекта поручују да су прибављене све дозволе и да га нико не може блокирати.

tomasic
Томашићева, која је и предсједник десничарске Хрватске конзервативне странке и која је позната по антисрпским, оштро се успротивила пројекту “Горњи хоризонти”.

– Као дио владе, зауставила бих га – навела је Томашићева на друштвеној мрежи “Твитер” уз фотографију са слоганом “Спремни зауставити пројект ‘Горњи хоризонти'”!
Устврдила је да Хрватска има инструменте којима може да заустави изградњу три хидроелектране у РС.

– Европска комисија ми је обећала подршку – истакла је Томашићева.
Руководилац сектора за инвестиције у “Хидроелектранама на Требишњици” Лука Петровић рекао је да је питање “Горњих хоризоната” исполитизовано у Хрватској.

– Ово питање искоришћено је у предизборне сврхе у Хрватској. То је пројекат који је започет осамдесетих година прошлог вијека и сада је настављен. Не постоји ниједан аргумент за заустављање тог пројекта, нити ће он бити заустављен – истакао је Петровић наводећи да су прибављене све могуће дозволе за “Горње хоризонте”.
Он је подсјетио да постоји и неаргументована притужба Министарства животне средине ФБиХ на еколошку дозволу.

– Ми то оспоравамо зато што су урађене адекватне студије и прије и послије рата од више заинтересованих страна и утврђено је да не постоји никакво угрожавање биљног и животињског свијета, водених токова и животне средине у цјелини на том подручју – рекао је Петровић.
У току је градња “Хидроелектране Дабар” као прве фазе пројекта којим је планирана изградња хидроелектрана Невесиње и Билећа. Директор “Хидроелектране Дабар” Радивоје Братић такође истиче да се политизацијом покушава оспорити пројекат “Горњи хоризонти”.

– Довољно је рећи да су дозволе за овај пројекат издате прије рата и да није било рата, он би већ десет година био на мрежи – истакао је Братић. “Горњи хоризонти” требало би и Хрватској да донесу већу производњу електричне енергије, али су се удружења за заштиту животне средине успротивила овом пројекту због страха од еколошких посљедица на долину Неретве и Малостонски залив. Пројекат “Горњи хоризонти”

Пројектом хидроенергетског коришћења вода “Горњи хоризонти” предвиђена је изградња три хидроелектране – Дабар, Невесиње и Билећа. Најзначајнија у цијелом систему је “Хидроелектрана Дабар”. Пројекат обухвата и градњу канала за наводњавање Невесињског, Дабарског и Фатничког поља и система за водоснабдијевање. “Хидроелектране на Требишњици” обезбиједиле су 70 одсто, а “Електропривреда РС” преосталих 30 одсто оснивачког капитала за концесионо предузеће “Хидроелектрана Дабар”.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар