ГРАДАЦ ПРОСЛАВИО СВЕТОГ ИЛИЈУ: Захвалница донатору Милану Пешуту

  • Село Градац код Љубиња је данас прославило своју црквену славу Светог пророка Илије. Овогодишња слава протекла је у свечарској атмосфери, јер је захваљујући ангажованошћу вјерног народа завршено бетонирање пута кроз село и уређен је прилаз гробљу и цркви која датира из доба Немањића још од 13. вијека.

 

У акцији су учествовали мјештани села Градац, Ограда, Дубочица, Вођени, као и породице чији су преци сахрањени на црквеном гробљу. Радове је помогла и локална самоуправа.

У знак захвалности Божидар Стајчић је уручио признање највећем донатору Милану Пешуту.

За славском трпезом договорено је да се у наредном периоду бетонира страна зида до Буковог потока.

Као најстарију у љубињском крају ову цркву често зову Матицом.

Дужина цркве је 5 м, ширина 4 м и висина 3,50 м. Црква је једнобродна озидана клесаним каменом и прекривене каменим почама са звоником на преслицу и једним звоном. Обнављана је више пута, а 1910. насута је за једну степеницу и ударен је под тако да је измијењен њен првобитни изглед.

Довратници на улазним вратима су из једног дијела. Изнад врата постоје три камена натписа, као и један са лијеве стране израђен крст испод којег се налази натпис у коме се помиње Градац и Црква. Из једног натписа на врху може се прочитати име Књаз Лазар. Изнад врата на плочи пише: „Ови звоник на Храму Пророка Илије подиже се 25.3.1890. год“.

Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар