ЉУБИЊЕ ПРОСЛАВИЛО МАЛУ ГОСПОЈИНУ: Захвалница свештенику Саши Којовићу (ВИДЕО)

  • У присуству великог броја гостију и вјерника, данас је у Љубињу прослављена Мала Госпојина, слава града и Саборног храма. Aрхијерејску литургију служио je владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, након чега је литија прошла улицама града.

Мјештани су се опростили од пароха протојереја Саше Којовића, који ће убудуће служити у Гацку. На литургији је, између осталих, служио и нови љубињски парох Ратко Зубац. Новина је да ће убудуће Љубиње имати и свог ђакона данас рукоположеног Игора Мастиловића.

Владика Димитрије је благословио Љубињце и њихове госте, а у својој бесједи се осврнуо на персоналне промјене које су се десиле унутар Епархије ЗХиП.

– Можда ће се неко запитати да ли добијате или губите већи благослов. Ништа не губите сигурно. Црква не познаје демократију, већ се одлуке доносе молитвом и савјетовањем са Богом и људима – поручио је владика Димитрије и додао да све што се ради у цркви треба дочекати са љубављу и вјером.

Начелник општине Стево Драпић се такође опростио од свештеника Саше Којовића и у име општине му је уручио захвалницу за духовни напредак ове заједнице.

– Захваљујући понајвише свештенику Којовићу и љубињским вјерницима данас се поносимо прелијепим обновљеним и фрескописаним  храмом Рођења пресвете Богородице.

У свом говору начелник Драпић је истакао да је између двије славе у Љубиње уложено више од милион марака у разне инфраструктурне пројекте и то без икаквог кредитног задужења.

– Поред асфалта, водоснабдјевања, канализације, спортског терена, за опстанак нашег мјеста најважније је отварање нових радних мјеста. Зато се захваљујем привреднику Николи Носовићу што је одлучио да у Љубињу отвори производни погон који ће запослити 30 људи, углавном женске радне снаге чију смо обуку финансијски подржали.

Као други највећи проблем Љубиња Драпић је истакао функционисање Дома здравља и спремност општине да се овај проблем дугорочно ријеши..

– Конкурс је стално отворен, па је Општина донијела одлуку да љекару у Дому здравља понуди 500 марака додатка на плату и бесплатно становање у општинском стану који би након четири године прешао у његово трајно власништво.

Драпић је истакао да је Љубиње једина општина која из свог буџета одваја три процента за развој спорта, па ће ускоро поред препознатљиве одбојке и осталих спортова љубињски малишани имати прилику да тренирају и џудо.

Драпић се захвалио свим представницима локалних самоуправа, директорима јавних предузећа, народним трибунима из Херцеговине који су својим присуством увеличали славу Љубиња, а посебно делегацији која је стигла из Србије, из братске Бачке Паланке (Младен Лучић и Владимир Савчић).

БРАТСКА САРАДЊА ЉУБИЊА И БАЧКЕ ПАЛАНКЕ: Стево Драпић и Младен Лучић

Испред новог споменика погинулим борцима и Спомен собе служен је помен свим погинулим Љубињцима, борцима Војске Републике Српске у Отаџбинском рату.

На крају је за све присутне уприличена трпеза љубави.

Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар