ГОРАН КНЕЖЕВИЋ: „Невесињска авантура“ – благо Хумске земље!

  • На туђе небо и туђи ваздух прави Херцеговац никада се неће навићи. Нису ријетки они који се не могу одупријети зову крша и који се редовно враћају на своје огњиште. Међу њима је и  Горан Кнежевић који је у Њемачкој запослен као економски савјетник здравствених институција и фитнес клубова, а у Херцеговини покушава да људима цијелог свијета приближи њене љепоте организујући јединствене  туре џиповима и скутерима по предјелима на којима се могу видјети нестварни призори. 

11

Текст: Дајана Алексић
Извор: Слободна Херцеговина

Овај младић најприје је себи открио љепоте Херцеговине, па их је почео несебично дијелити са људима из цијелог свијета. Причу о херцеговачким пустоловинама омеђеним Невесињским пољем, Моринама, Вележом… Горан је представио на страници Nevesinje Offroad Adventure.

neve 01

Како фотографије говоре више од ријечи, љепоте Херцеговине ће свакога оставити без даха.

И животни пут Горана Кнежевића на неки начин је био “offroad”.

Првих 10 година живота живио сам у Мостару у Врапчићима. И онда 1988. године отишао за Њемачку, у којој је отац већ радио још од 1971!  Долазили смо увијек љети да обилазимо Невесиње. И за вријеме рата смо сви долазили, а отац и мајка су доносили хуманитарну помоћ намијењену Херцеговини. Временом сам се све више везивао за Невесиње и слава Му и милост и манастиру Острог, који смо сваке године обилазили!– започиње Горан своју исповијест за Слободну Херцеговину и наставља:

001

– У бунтовничким годинама од 19 до 25 године нисам долазио, а онда се 2008. у мени се опет нешто пробудило! Те године сам одлучио да дођем 6 седмица на љето и тако сам од Београда до Невесиња поново открио љепоту Херцеговине. Почео сам да истражујем планине, па и самог себе. Вратио сам се ћирилици, почео и да пишем неке стихове… 

Goran

Горан Кнежевић

Имао сам жељу да темељно испитам ко сам и одакле потичем, ко су ми преци и зашто ме овај крш и камен тако вуче. Обилазио сам Европу од Данске до Португалије, од Француске до Турске, али нигдје ми срце не заигра као у Херцеговини и Невесињу! Тако сам почео да обилазим села и брда одмарајући се уз звукове гусала и етно музике која ми тако прија док корачам овом светом земљом!

08

Шта обухвата Невесињска авантура

Рута почиње кањоном Неретве, онда Улог и Морине,а обилазе се Невесињско поље, Овчији брод и споменик устаника у Крековима. Преко Морина иде се на Зеленгору и обилазак језера: Црвањског, Орловачког,Југовог, Стиринског и Котлоначког. За љубитеље планинарења омогућен је и успон на Црвањ.У склопу велике туре обавезна је посјета Тврдошу и Црквинама, а могуће је да се наруче и посебне туре за Маглић и јелезеро Блидиње.


Туристима је обезбјеђена домаћа храна: пите, кајмак, сир, пршут, домаћи хљеб, ракија и роштиљ.
Да би се потпуно опустили Кнежевић савјетује туристима да угасе мобилне телефоне и не губе вријеме на фотографисање, јер сваки учесник од организатора на поклон добије од 300 до 500 слика по сваком дану и петоминутни видео. 

neve

Са супругом Ведраном на врху херцеговачког Тибета

Горан је у Херцеговини пронашао и жену свог живота.
– Спонтано се десило да се баш у Невесињу 2012. године сретнем са Ведраном. Двије године касније смо се вјенчали и имамо сина Николу. У Херцеговину долазим 4 пута годишње. Раније сам долазио по 4-5 дана да уживам, али у жељи да у Невесињу заживи туризам  и да Nevesinje Offroad Adventure постане свјетски бренд, испитивао сам и какав је живот ван сезоне.  

016

005

Као и сваког Херцеговца, потенцијалног повратника и Горана је одушевио позитиван дух Херцеговаца.
– Упознао сам народ који заиста жели да ради, али су држава и транзиција од њих направила модерне робове који немају никакве заштите и сигурности! Невесиње би могло да постане јединствена ваздушна бања. Мој сан је да Невесиње постане заштићено мјесто еколошког туризма, добре хране и духовног мира. Кад причам са људима из општине слушам углавном оправдања и песимизам. Изговоре попут онога да нема тржишта, да то никога не занима,  да општина нема пара, научио сам као пјесмицу. Невоља је кад људи немају визију, а Дучић нам је све описао кроз свега неколико стихова:

“Овдје се лакше хода,
брже мисли и љепше дише“
Херцеговина је камен, вода и сунце!
Овде су људи тврди као камен,
али и плодни душом и срцем као што вода шири плодове,
и даје им да расту и сунце,
јер је мени Херцеговина као свјетлост у тами…“

009

Овчији мост је непознат и многим Невесињцима иако је на само 15 минута вожње од Невесиња

Кнежевић је свјестан да га чека мукотрпан посао, ипак оптимистично гледа у будућност.

– Почео сам да доводим њемачке туристе, одушевљени оним што су видјели, већ су затражили термин за наредну годину. Покушавам да објасним и локалним властима да се са малим средствима могу добити солидни резултати. Невесињци морају да буду свјесни да имају од Бога дар. Од природних љепота до славне историје која досеже до римског доба. Не може се ниједан посао завршити преко ноћи, али кроз добар маркетинг,  корак по корак, можемо створити будућност за наш град. 

Више информација можете пронаћи на ФБ страници Nevesinje Offroad Adventure Morine

007 neve 03 neve 06

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Goran Reply

    Hvala puno na divnim riječima…!!!

  2. Mara Reply

    Svaka cast.Slike su prelijepe.Bila u Nevesinju.Imam jednu primjedbu,nije zlonamjerna.Zao mi je sto onako lijepu prirodu zagadjuju smecem.Zadjes malo u sumu sporeti,uginula stoka,kese.Ideja vam je divna.Puno srece i uspjeha.Pozdrav.Mara iz Vrapcica.

  3. Pingback: ЈЕДИНСТВЕНА ПОНУДА ДО ПРЕОБРАЖЕЊА: Упознај чари Херцеговине

Оставите коментар