Епископ Атанасије: Велика радост за непобједиве Пребиловчане

  •  Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије поручио је вјерницима у Пребиловцима да се у што већем броју крштавају, радују и обнављају као што се обнавља величанствени храм Светог Васкрсења Христовог у овом мјесту, чију градњу сви прате с радошћу.

053871
Епископ Атанасије служио је данас свету архијерејску литургију у овом храму, који је данас прославио прву крсну славу – Васкрсење Христово. Вјерници су свечано дочекали Благодатни огањ и Часни крст који је донесен из Јерусалима, а данас је у храму крштено троје дјеце.
“Ово је велика радост за непобједиве Пребиловчане. Пребиловци пребивају, опстају, трају и трајаће до страшног суда”, истакао је епископ Атанасије.
Он није желио говорити о зликовцима да не би кварио овај узвишени дан, али је истакао да су мученици на небу њихови заступници пред Богом.
“И ви и ваш владика /Григорије/, свештеници – сви се обнављају и желимо да и ова пустиња процвјета, да буде засађен маслињак, да гробља буду украшена и да осјетимо радост живота”, истакао је епископ Атанасије.
У Пребиловцима код Чапљине тренутно живо 58 Срба који кажу да им није живот лак на овом подручју, али да снагу црпе у вјери и цркви, те у храму чији завршетак с посебном радошћу чекају.
Његово високо преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије раније је најавио да ће 8. августа бити освештан храм и сахрањене кости пребиловачких жртава из Другог свјетског рата.
“Надамо се да ће то бити догађај мира помирења, а не раздора и свађе”, рекао је владика Григорије, додајући да је црква у Пребиловцима саграђена уз помоћ великог броја добрих људи.
Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, гради се по узору на Храм Гроба Господњег у Јерусалиму, на мјесту некадашње спомен-костурнице у којој су биле положене кости 4.000 Срба убијених у Другом свјетском рату, а која је 1992. минирана. У новој цркви биће положене и кости које су пронађене након експлозије и сакупљене по повратку Срба у ово мјесто.
Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар