ДУБРАВКА НИКОЛИЋ: Српски језик и писмо се бране знањем, а не пушком и мачем!

 • У недељу, 15. 12. 2019. године, у Народном позоришту у Сарајеву одржана је свечана церемонија додијеле награда за најиновативније наставнике и наставнице у 2019.години. Ове године по четврти пут  представљено је  50 иновативних пракси, а наставничка професија је приказана у најљепшем свјетлу.

Међу 50 номинованих, подијељених у 5 категорија нашле су се и четири Херцеговке: Мирјана Вујовић и Јадранка Бутулија ( ЈУ за предшколско васпитање и образовање „Наша радост“ Требиње), -Жанела Пажин  ( ЈУ ОШ „Вук Караџић“ Требиње) и Дубравка Николић која своје знање преноси на ученике Гимназије у Мркоњић Граду.

Проф. Дубравка Николић представила се са праксом „Бесједништво“ која за циљ има да укаже ученицима како на стварном примјеру изгледа добра бесједа.
Ученици су имали задатак да припреме говор у трајању од 3 минута на неку од понуђених актуелних тема.

Искористили смо прилику да са проф. Николић поразговарамо о положају српског језика и ћирилице данас.

 • Какав је садашњи положај српског језика? Да ли је он угрожен?

– Српски језик нема никог осим нас и самим тим је угрожен, јер овакви какви смо не обећавамо пуно. Ово није песимизам него реално стање, јер вријеме у коме живимо је сурови капитализам који је главну моћ дао новцу.Све остало је небитно и неважно. Ево прво питање већине је било после награде за иновативну наставу: “ Да ли је било каквих пара или само књиге и папири? „, на срећу има људи који вреднују и неке трајније сатисифакције од новца , али то је мањина. То је први разлог јер знање језика у очима оних “ који не виде даље од носа“ не доноси ништа . Дијете које иде у школу обично питају „Какав си ђак , шта имаш из математике?“, ако каже „5“ не питају ништа више, само честитају . Општа писменост је постала терет који неће нико да носи.

 • Утисак је да је завладала језичка некултура у свакодневном говору. Како то спријечити, односно лијечити?

– Телевизије су комерцијалне и нико нема потребе да плаћа лектора. На факултетима новинарства српски језик имају један семестар и сасвим је логично да су новинари полуписмени. Мислим да би се на факултету српски језик требао увести као обавезан предмет.Није проблем у говору народа него у култури говора и писмености интелектуалаца.

 • Колико ученици , али и остали данас користе ћирилицу?

– Ћирилицу једино и користе ученици. Она се у школи једино и брани, на свим другим мјестима је склањају или злоупотребљавају. Ћирилица је основно писмо српског језика, а латиница алтернативно. Међутим страшно је што у Федерацији БиХ и Хрватској многима смета ћирилица . Руску, бугарску или македонску ћирилицу ће сви прихватити , али српска им боде очи . Кад бисте их упитали зашто не бисте сигурно добили одговор који се темељи на научном . За стање ћирилице као и језика мислим опет да смо сами криви. Називи фирми , бутика, салона и осталог су латинични, да би био лакши маркетинг и да би се „пробили“ на западно тржиште.

Национални идентитет брани се писменошћу

Редовно и радо пратим Слободну Херцеговину. Драго ми је да цијените и његујете наше писмо и да се разликујете од других. Иначе, грозим се неписмених десничара који бране ћирилицу као да је објекат који треба да бране пушком и мачем. Писмо и језик се чува знањем, а национални идентитет брани писменошћу.

Наравно, тај ко се бави приватним послом његов приоритет је пословни успјех и борба за ћирилицу мора бити системска, ту појединац тешко може успјети. Што се тице ћирилице постоји и  још један велики проблем  а то је немање могућности да се увијек пише ћирилицом. Ево на примјер на мом телефону има руска и бугарска ћирилица , али српске нема. Значи и поред силне жеље да неком напишем поруку на ћирилици не могу. Мислим да ће доћи вријеме да ће се писменост и језичка култура много више цијенити. Ћирилица је калиграфски савршеније и љепше писмо, али многи тога нису свјесни.

Драгана Телебак Николић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. катаклизма комунизма Reply

  „Називи фирми , бутика, салона и осталог су латинични, да би био лакши маркетинг и да би се „пробили“ на западно тржиште.“
  Каква глупост! Колико њих се за педесет година наметања латинице пробило на западно тржиште!?!
  На западно тржиште се пробија тако што на амбалажи с једне стране имате, на пример, српски, а с друге језик земље у коју извозите. А латиница на српском никоме ништа не значи, сем скоројевићима. Ја то не купујем.

 2. Pingback: Дубравка Николић: Српски језик и писмо се бране знањем, а не пушком и мачем! | Магацин

 3. Nikola Reply

  Da bi se odbranio srpski jezik, treba, svi kojim se njegovim izucavanjem bave, da svate, da je to jezik iz koga su se razvili svi evropski jezici,jedni divergencijom iz srpskog jezika, drugi vjestackim pravljenjem jezika, kojima je posluzilo srpski jezik kao osnova,
  Prema tome;NIKADA SE NE SME TRAZITI POREKLO BILO KOJE SRPSKE RECI IZ DRUGIH JEZIKA.
  Do sada je kod svih jezikoslovaca bilo uvrezeno da je koren od neka dva tri glasa osnova srpske reci i jezika.
  Naprotiv osnova srpskog jezika je glas i slovo Prema tome treba postovati zakon da je glas rec
  I da je nakon postanka ili artikulacije bio vezan za odredjeni pojam a da bi to bilo moguce bilo je potrebno da se zajednicki iskustveni elementi vezuju za taj pojam ujedno i za glas koji ga je oznacavao,
  Ovo je jedan od zakona nastanka srpskog jezika,
  Zatim svaki glas ili slovo ako se radi o pismu srbicnom ,potvrdjuje se i sada u svim srpskim recima sa istim onim zajednickim iskustvenim elementima koji su za njih vezani prilikom nastanka(artikulacije .
  Dakle izvodimo zakljucak koji je i zakon;Srpski jezik u osnovi nije se menjao od njegovog nastanka.
  Svako slovo srbice(pogresno reci cirilice)je odraz nacina nastanka glasa i istovetnih iskustvenih zajednickih elemenata koji su vezani za pojam a prema tome i glas koji je oznacavao taj pojam.
  PISMENOST KOD SRBA nastajala je paralelno sa razvijanjem glasova bolje receno direktno ih je pratila.I ovo je jedan od zakona nastanka srpskog jezika, misleci na govor i pismo koji sacinjavaju srpski jezik,
  Sve o nastanku srpskog jezika treba privesti na osnovu uvudjaja ociglednosti,
  I sami razmislite koja je to glupost da smo mi cekali da nas opismeni Cirilo, ONDA NEBI DO TADA IMALI RECI ZA DELOVE SVOGA TELA.kao sto su;nos,noga,uvo,saka,obraz,prst,i da dalje ne nabrajam.Ovo kad kazem odnosi se na ta srbicna slova ili bukvicu.
  Dakle iz ovog mog kratkog pisanja vidi se da je citava odbrana srpskog jezika i pisma promasaj kod svih sadasnjih i proslih jezikoslovaca cisti promasaj branili ga puskom,sabljom ili pak nekom ljepotom i pravopisom ,dosta puta su odmagali odbrani srpskog jezika i pomagali nasim neprijateljima, ma koliko izmislali pravopisna pravila ili akcentovali po nekim pravilima.
  Eto koliko su uspeli ovi nasi jezikoslovci, govori to da su guslari opisujuci razne stvari iz proslosti, najvise sacuvali srpski jezik oni su tacno znali kako treba razdvojiti na slogove i glasove onako kako je nastajao srpski jezik i oni kod slusalaca ganu u dubinu covekova postojanja i u te genetske lestvice u taj lanac hromozoma, koje u nama probude shvatanja i dodir sa nasim precima i stvaraocima naseg jezika.I JESTE SRPSKI JEZIK NE ODVOJIV OD SRPSKOG KODA,zato,i jeste prirodan i od Boga dat kao i ovaj srpski kod,dok su svi ostali jezici u Evropi vestacki i modifikovani, kao ovi nase brace sto ih Slovenima zovu.
  Na svu zalost, kada bi se pojavio neki pravi jezikoslovac, pa i nakon hiljadu godina da se desi kojim slucajem da Srbi nestanu, a da prezive ovi nasi otpadnici, ma on bi po osnovu tog naseg jezika kojim oni govore vrlo rado zakljucio da to nije hrvatski,bosnjacki, crnogorski , vec bi ih pitao NIJE OVO VAS JEZIK,OVDE MORA DA SU ZIVELI NEKI SRBI ILI STE VI IMALI NEGDE DODIR SA NJMA.Eto toliko o srpskom jeziku, i bolje ne pisite nista ,ako niste potkovani i ako naucno ne mozete dokazati ,nacin postanka srpskog govora i pisma, samo pomazete nasim neprijateljima,makar se radilo i o pravopisu,Dok ne dodje vreme da covek koji zna sve o nastanku srpskog govora i pisma(jezika)ne objavi knjigu i u njoj sve definisane zakone nastanka srpskog jezika i stvar dovede do potpune ociglednosti!I tako ogoli sve ove evropske lazi i podmetanja,tj i njih ne izvede i postavi na ocigled.

Оставите коментар