Како је Требиње прославило Врбицу

  • Свечаном литијом и празничним богослужењем у Требињу је вечерас прослављена Врбица или Лазарева субота, уочи сутрашњег празника Уласка Христовог у Јерусалим и у спомен на васкрсење Лазарево, посљедње Христово чудо пред Недјељу страдања, смрт и Васкрсење

2-naslovna
Литија са више од хиљаду вјерника, међу којима је био и велики број најмлађих Требињаца, по традицији кренула је од цркве Светога Јована у Полицама, преко Каменог моста и Дучићеве улице до саборног храма Светог Преображења Господњег, у чијој су порти, уочи празничног вечерњег, освештани млади врбови ластари и подијељени вјерницима.

11
Честитајући празник, старјешина саборног храма Младен Жуловић подсјетио је на јеванђеоски догађај уласка Христовог у Јерусалим „када су дјеца брала палмине гранчице, простирала их пред Христа и кличући дочекивала га као Цара“.
„Позивам вас да и ви свих ових дана који предстоје дођете на богослужења – да сви заједно будемо учесници у овоме ходу Христовом од Јерусалима, преко крста, до славног васкрсења Његовог“, рекао је Жуловић.

12
Прославу Врбице, која је по традицији празник дјеце, и ове године посебно су уљепшали требињски малишани, свечано одјевени и са вијенцима од цвијећа и врбиног прућа.

Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвијети, који је увијек у шесту недјељу Часног поста. Гране младе врбе симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим, а освештане прутиће врбе вјерници носе кућама јер их сматрају чуварима од болести и других зала.
Сутра ће, на празник Уласка Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, у Саборном храму бити служена света литургија од 9 часова.

Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар