19. ХЕРЦЕГОВАЧКО ВЕЧЕ У ВАНКУВЕРУ: Бојана Пековић одушевила земљаке (ФОТО)

  • И ове године 2. новембра 2019. године у Ванкуверу, граду на западној обали Канаде одржало се 19. традиционално Херцеговачко вече.

Главни организатори ове, као и посљедњих шест година су брачни пар Весна и Саво Ковач заједно са фамилијом и пријатељима.

Уз топлу добродошлицу са погачом, ракијом, те традиционалном кухињом, гдје је и цицвара замирисала, богатим програмом и угодном музиком било је то још једно вече за памћење.

Специјална гошћа била је млада гусларка Бојана Пековић, која је својим гуслањем и појањем уз њих, дирнула све присутне дубоко, у срца и душе и пробудила сјећања на наше претке и коријене. Мали број је био људи чије се очи нису оросиле.

Поред ње гостовала је пјевачка група “Голубице”, а у програму су учествовали Бранислав Ковач, Мијо Сушић, Мартина Говедник, Веселин Милић, млади Кристијан Ољача и фолклорна група “Млада Србадија” која је надпјевавањем и играњем херцеговацког кола такође одушевила публику.

Прошле године су биле изложене слике са ликовима херцеговачких устаника наше земљакиње Биљане Ристић Вукајловић, а ове године приказане су њене слике на којима је представљено 17 најзначајнијих личности које су допринеле да 1918. године дође до присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Идејни творац изложбе је Мирослав Паровић, иначе праунукук славног Благоја Паровића, Херцеговца који је учествовао у Шпанском грађанском рату.

– Традиција је континуитет – повезати данас оно што је било јуче са оним што ће доћи. Традиција је у ствари визија, снага и квалитет да створиш нешто добро у времену у коме живиш и које долази. Традиција је љепота коју чувамо, а не ланац за окивање.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар