Данас је Лазарева субота, зашто се празник зове и Врбица

  • Данас је Лазарева субота или Врбица, празник посвећен васкрсењу праведног Лазара из Витиније кога је Исус Христос, према предању, васкрсао из мртвих. Многе породице овај дан славе као крсну славу.

Данашњи празник, Лазарева субота, прославља дан када је Исус Христос васкрсао четири дана мртвог Лазара. То је видело много људи, па се вест о чуду Христовом проширила на све стране.

Лазар је потом живео још тридесет година као епископ на Kипру, где је и сахрањен. На надгробној плочи писало је „Христов пријатељ“.

На Лазареву суботу беру се младе врбове гране које се освештавају у цркви и деле народу. Зато се данашњи празник зове и Врбица.

Ово је дан дечје радости, јер је, према јеванђељу, Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу к мени, јер таквих је царство небеско“.

Обичај је да се деца, украшена звончићима и венчићима, лепо обуку, одакле и потиче изрека: „Удесио се, као за Врбицу“.

Некада су од куће до куће ишле лазарице и додоле, које су уз песму желеле дому и укућанима напредак и срећу.

Данас се бере и цвеће које се не уноси у кућу, већ потопи у воду да преноћи, а ујутру се, на Цвети, укућани њоме умивају.

Лазарева субота слави се и као крсна слава, са обавезно посном трпезом. Не раде се тежи послови.

 РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар