„Ћирилица“ прославила Свете Ћирила и Методија

  • Српско удружење „Ћирилица“ Требиње обиљежило је данас своју крсну славу – Свете Ћирила и Методија.

cuvajmo-cirilicu (1)
Након празничне литургије у саборном храму у славу „апостола словенске писмености“, те ломљења славског колача, основци нижих разреда школе „Јова Јовановић Змај“, уз подршку својих учитеља, на свој начин указала су на важност очувања српског писма – градом су прошетала носеће цртеже азбучних слова, које су сама направила.
„Циљ нам је био да дјеца прођу кроз град и привуку пажњу грађана на нашу манифестацију, како би се људи запитали – због чега је све ово и зашто су нам Ћирило и Методија тако важни“, каже Весна Андрић, предсједник СУ „Ћирилица“ Требиње.
Андрићева је додала да посебно радује подршка институција програмским активностима удружења, јер су поред школа, спремност да подрже акције требињске „Ћирилице“ показале и друге градске и републичке структуре.
„Под покровитељством Града Требиње направили смо оне азбучне наките за град из ‘Азбучне пјесме’ владике Атанасија, а наша манифестација ушла је и у програм Требињских љетних свечаности. Такође, ништа не бисмо могли без Црквене општине, чији просторије користимо за рад јер немамо својих. Културни центар је широм отворио врата за све наше будуће програме. Такође, и Народна библиотека и Музеј Херцеговине. Гдје год смо дошли, врата су нам била широм отворена“, додаје Андрићева.
Професор српског језика и књижевности Милана Бабић каже да је ћирилица и више од писма – „она представља и својеврсно културолошко и религијско опредјељење“, због чега ово друштво настоји да изгради сарадњу и изван граница нашег простора – са свим „баштеницима ћирилице из корпуса православне циливизације“.
Он је додала да на плану афирмације ћирилице у Требињу друштво већ има дефинисану стратегију, а прва наредна активност биће промоција књиге „Српски језик између науке и политике“, професора др Милоша Ковачевића, која је у требињском Културном центру заказана за четвртак, 28. маја, од 19 часова.
„Ријеч је о једном од највећих познавалаца српског језика и најистакнутијем борацу за наш језик. То је и најбољи почетак наших будућих програма – вечери дружења са нашим језичким дјелатницима, културолозима, политиколозима… Они ће из различитих сфера друштвеног живота прилазити проблематици ћирилице, прије свега питању – шта она заиста представља за наше национално биће“, рекла је Бабићева.
цувајмо цирилицу2
На прву крсну славу „Ћирилице“ данас је организована и прва подјела чланских карата друштва.
У требињској „Ћирилици“ истичу да је од оснивања у фебруару ове године друштву приступило више од 200 чланова.
Удружење је основано са циљем промоције ћирилице као јединог писма српског језика и борбе за њен привилегован статус у јавној употреби.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар