ЦИК пребројао гласове – погледајте како ће изгледати нови сазив Народне скупштине

  • Гласачки листићи пребројани након петка, по свему судећи неће битније утицати на распоред мандата у НСРС.

Посљедњи пристигли гласови нису утицали на број мандата који би СНСД требало да има у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске, тврде у овој странци. У скупштинским клупама требало би да имају 28 мандата, као што је пројектовано и претходних дана.

“СНСД остаје убједљиво прва странка у Скупштини Републике Српске. Тренутно, имамо 28 мандата. Постоји могућност да ћемо имати и мандат више, али у сваком случају ће неће доћи до неких великих промјена. СНСД остаје водећа странка и са коалиционим партнерима ће имати комотну већину”, истиче портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

У ДНС-у нису жељели да коментаришу очекују ли евентуална одступања од предвиђених 13 мандата, колико су им аналитичари предвиђали прије него што је био познат проценат гласова из иностранства који ће им припасти.

Социјалисти тврде да, по посљедњој анализи, имају седам сигурних мандата и да још постоји математичка могућност да из бирачког тијела: гласова из иностранства, са непотврђених листића и прикупљених мобилним тимовима, добију још један, осми.

Управо на гласовима из иностранства Коалиција “Заједно за БиХ” чију окосницу чини СДА базирала је оптимизам да би уз, претходно извјесна три мандата, могли добити и четврти, чак и пети. Подаци ЦИК-а сугеришу да су та очекивања била нереална и да ће ова групација у будућем сазиву, највјероватније, имати три посланика.

СДС се данас није оглашавао, па смо остали ускраћени за одговор колико се разликује њихова посљедња процјена у односу на пројекцију аналитичара да ће након коначне расподјеле имати 16 мандата у Народној скупштини.

Странка Бранислава Бореновића требало да има девет, а Драгана Чавића четири посланика.

Задовољавајући број гласова добила је “Уједињена Српска”. Странци, која ће први пут бити представљена у Народној скупштини, припашће три мандата.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ.ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар