БРАТСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ТРЕБИЊЕ: Комитет Руске Федерације Орденом за „Љубав и стрпљење“ одликовао Милану Бабић

  • Комитет за награде и титуле Руске Федерације са седиштем у Москви боравио је у Србији 28. и 29. јуна 2018. године како би уручио ордене и медаље истакнутим фирмама и појединцима који су дали значајан допринос у развоју привредне, културне, просветне, хуманитарне, спортске и друге сарадње између Русије и Србије и Републике Српске. Делегацију Комитета предводио је предсједник Владимир Иванович Шихаљејев.

– Циљ и суштина је да се награде они људи који доприносе развоју српско-руских односа. Са Русијом није тешко сарађивати и у том дијелу Друштво српско-руског пријатељства је посредовало и номиновало кандидате за ову награду – истакао је предсjедник друштва српско-руског пријатељства Слободан Николић.

Награђенима је ордење и медаље уручио председник комитета Руске федерације Владимир Шихаљејев.
– И Шабац у коме смо се данас окупили дао је допринос у изградњи дубоких братских односа са руским народом и већ по други пут у овом граду се додјељују награде заслужним људима који су уложили себе у развој братских односа међу руским и српским народом – рекао је Шихаљејев.

Медаља за хуманизам и милосрђе додељена је Епископу шабачком Лаврентију који је ово признање добио за многа дела на пољу милосрђа и љубави према ближњима.
– Руси су наша браћа који су нас увијек штитили и помагали у најтежим данима наше историје. Бог зна шта би са нама било да они нису нас заклањали пре отоманском империјом и пред многим непријатељима који су насртали на Балкан. Мене радује што се сјећамо тих лијепих гестова и то нас задужује да читав живот не заборавимо да су Руси наша браћа по вјери – рекао је владика Лаврентије.

Орден за „Љубав и стрпљење“ уручен је професорка српског језика из Требиња Милани Бабић, која преводи Књижевно удружење „Сусрет“, а пооред тога је и координатор за школску омладину Међународног Савеза „Насљедници Побједе“ за подручје Балкана и предсједник истуреног одјељења Удружења драмских писаца Србије за подручје Требиња и Републике Српске у циљу јачања културних веза међу српских земљама.

– Хвала свима који су ми отворили своја врата за сарадњу и који су увидјели значај јачег повезивања са Руском федерацијом на свим нивоима, а посебно на културном и духовном плану! Од љета Господњег 1191. од када је руски монах светогорског манастира Светог Пантелејмона дошао на двор рашког жупана Стефана Немање и одвео наше Светог Саву на велики и чудесни пут па до данас прешли смо, заједно са руском браћом, кроз многе историјске изазове – поручила је Милана Бабић.

Велико признање орден Светог Цара Николаја другог уручено је Дејану Ђерићу предузетнику из Београда. А међу награђенима био је и српски сликар Милош Шобајић. На свечан начин уручене су медаље за грађанско достојанство и за троје Шапчана. Наставници руског језика Јелици Марјановић, председници хуманитарног удружења „Ана“ Весни Милекић и новинару Драгану Филиповићу за писање о немерљивом доприносу Русије.

Орден „За професионалност, достојанство и престижну репутацију“ добила је компанија „Боксит“ Милићи, а председник компаније Рајко Дукић орден Цара Николаја II Романова.
У Милићима постоји спомен парк са бистама: Петра Великог, Кутузова, Жукова, Мендељејева,Толстоја, Достојевског, Пушкина, Јесењина, Чајковског, Шаљапина и Путина. Истовремено неколико сезона се одржава летњи Фестивал у чијем програму су надметање словенских фолклорних ансамбала, сликарска колонија и спортска такмичења.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар