Боровница са Зеленгоре промовисана у Требињу

  • Дио програма фочанске манифестације „Дани боровнице“ приређен је данас и у Требињу.

 

На штандовима испред Инфо центра Туристичке организације у Дучићевој улици наши суграђани могу да пробају и купе свјежу боровницу и прерађевине од овог и других шумских плодова, које су вриједне домаћице фочанског краја сакупљале по обронцима планине Зеленгоре.

Гостовање „Дана боровнице“ у нашем граду договориле су туристичке организације Требиња и Фоче на недавно одржаном фочанском гастро фестивалу.

„Промотивне продајне презентације организоване су најприје на Тјентишту, затим на језеру Доње Баре, које је један од најљепших локалитета у националном парку Сутјеска, гдје смо се дружили и брали боровнице са планинарима, а данас нам је велико задовољство да овдје у Требињу донесемо дашак Зеленгоре, боровнице и специјалитета од ових веома здравих и љековитих плодовиа, по којима је наш крај препознатљив“, истиче Љепосава Ђајић, директор Туристичке организације општине Фоча.

Миленка Станојевић из фочанског удружења жена „Зеленгора“ каже да домаћице овог краја од боровнице и других плодова природе производе широк асортиман прерађевина – ликере, сокове, слатко, џемове, колаче…

Цијена од 8 КМ за килограм свјеже боровнице на штандовима у Дучићевој улици, каже она, чак је и ниска – када се у обзир узму љековита својства и труд око сакупљања ових плодова природе.

„Пјешачимо и цијели сат, а вожње буде и по два сата, па берба и најмање траје. У планини вребају и многе опасности од змије до медвједа. Али и свјежа боровница и прерађена много је тражена и увијек нађе свог купца“, каже ова фочанска домаћица.

Директор Туристичке организације града Требиња Марко Радић истиче да је гостовање фочанске манифестације у Требињу приређено са жељом да се и нашим суграђанима представе боровница са Зеленгоре и њене прерађевине, које ријетко имају прилику да пробају и купе.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар