БОРИСАВ ЈОВИЋ: Како је Броз ликвидирао Југославију

 • Порука његове нове књиге „Велика превара“ је да су Срби наивно и на превару изгубили државу коју су њихови преци стекли великим жртвама, као и да велику превару нису на време схватили, па су је и сами свесрдно подржавали

 

Борисав Јовић (фото: Вечерње новости)

Српски народ је у протеклом веку изигран и преварен и то као нација у целини, уверен је Борисав Јовић (1928), некадашњи председник Председништва СФРЈ.

Порука његове нове књиге „Велика превара“ је да су Срби наивно и на превару изгубили државу коју су њихови преци стекли великим жртвама, као и да велику превару нису на време схватили, па су је и сами свесрдно подржавали, пишу „Новости“.

Јовићева кључна теза је да су све одлуке КПЈ о растурању Југославије донете пре постојања КП Србије, као и да је главни задатак Јосипа Броза Тита био да се домогне власти како би извршио одлуке Четвртог конгреса КПЈ у Дрездену 1928. о растурању Југославије и обесправљивању Срба.

– Тешко је поверовати у тако мучку заверу против српског народа и против његове крвљу створене државе – каже Јовић за „Новости“.

Комунистичка партија Југославије скоро да није постојала када јој је поверен задатак да кад дође на власт разори српску државу и обесправи српски народ. У то време имала је свега 2.000 чланова. Тек кад се та велика завера реализовала у последњој деценији 20. века, видело се да су међународне реваншистичке снаге биле сложне до краја и да нису дозволиле ни трунку уступака своме жртвеном захтеву.

 • Да ли постоје докази који потврђују ту заверу?

– Постоје историјски документи на које се са сигурншћу ослањамо да бисмо разумели како се и зашто одиграла тако велика несрећа по српски народ и по Југославију. На Дрезденском конгресу одлучено је да се Југославија растури на више малих националних држава; да се српски народ, као већински онемогући да даље експлоатише мање југословенске народе; да се албанском и мађарском народу помогне да се прикључе својим матичним државама.

 • Да ли је Броз икад споменуо те одлуке?

– Јосип Броз, за скоро пола века своје владавине Југославијом, није споменуо наведене конгресне задатке, али их је доследно остваривао. Ни у једном државном, ни партијском документу не пише да они постоје. Званична државна политика била је да чувамо јединство Југославије као зеницу ока свога, а рађено је на њеном растурању. У Уставу из 1974. писало је да је ЈНА била одговорна за очување територијалног интегритета државе, али је у другом делу тог документа наведено да се војна сила може употребити само на основу одлуке Председништва СФРЈ, док је на трећем месту написано да су републике државе и да њихове противуставне одлуке нико нема право силом да онемогућује. Устав је писан да омогући растурање Југославије, коју је требало да чувамо као зеницу ока свога.
Тито са Ранковићем и Ђиласом 1942. године

Срби су били заслепљени идејом ослобођења и није им било важно што им се за вођу наметнуо Хрват – каже Јовић. – Није им било важно ни то што је у његовој домовини Независној Држави Хрватској побијено на стотине хиљада Срба. Никада нису помислили да ће Броз, као и Анте Павелић у Хрватској, после рата злоупотребити власт и побити Србе у Србији. Постоје докази да је он то урадио и да је то био само део осветништва.

 • Скоро деценију после Титове смрти нашли сте се на највишим државним положајима. Зашто тада нисте иницирали промену Устава?

– Устав се није могао мењати без сагласности свих република и нама је следовало да спасавамо што се спасти може. Показало се да је штета коју је поднео српски народ, поред тога што је изгубио државу, немерљива. Остало нам је да клизимо ка неизбежном распаду земље и грађанском рату.

 • Кажете да су догађаји из деведесетих само коначни исход давних планова. Зашто су комунисти још 1928. желели да растуре Југославију?

– Сасвим је јасно да је КПЈ као мала и илегална партија, која је донела тако велике одлуке, то учинила под утицајем великих, од којих је зависила, или од којих је очекивала помоћ да оствари своје одлуке. Ту је пре свега била Коминтерна, којом је господарио Стаљин. Томе су се придружиле неке силе запада, пре свега оне поражене у Првом светском рату. Југославија је после Другог светског рата била изложена конфронтацији са великим бројем непријатеља, чије је интересе мајсторски ујединио и спровео Јосип Броз, захваљујући јаким унутрашњим сепаратистичким снагама Хрвата и Словенаца.

 • Како је Тито владао Србима?

– Броз је мешетарио нашим народом како је желео, а легално српско руководство у читавом периоду његове доживотне владавине пружало му је максималну подршку и помоћ. Није било отпора у српском вођству, изузев часних изузетака, што је Брозу олакшало да ноншалантно остварује своје планове. Оно што је Броз радио и урадио Србима је у чврстој вези са растурањем државе коју су створили великим жртвама у Првом светском рату. Српским народом владао је странац, каплар поражене непријатељске војске, иако је Србија створила државу у којој сви Срби живе под једним кровом.

 • Срби су тог каплара волели…

– Био је вољен и цењен до те мере да је српском народу могао да ради шта год жели: ликвидирао му је државу, растурио и обесправио народ да ни четврт века после његове смрти нација није могла да се освести шта јој је и како учињено, пристајући пре да криви себе саму него њега.

 • Објасните нам како је Тито преварио Србе?

– Тај каплар је дошао у Србију 1941. и наметнуо се слободољубивом српском народу за вођу у ослободилачкој борби против окупатора. У погодном тренутку позвао је представнике свих југословенских народа 29. новембра 1941. у Јајцу и на заседању на коме није имао ни просту већину донео одлуке од историјског значаја. Преузео је целокупну цивилну и војну власт, коју није испуштао из руку до своје смрти. А, дуго је живео. Оставио је за собом уставни и правни систем који је водио распаду земље и грађанском рату из кога су Србија и српски народ изашли као највећи губитници.

 • Да ли су Срби искрено желели да сачувају Југославију?

– Желели су то по цену неравноправности са другим народима. Српски народ је преварен и када је извршена федерализацију државе. Срби ван Србије претворени су у националне мањине без елементарних националних права и са поступном асимилацијом и забраном сарадње са својом матичном републиком, а надлежности република су повећаване на штету заједничке државе, док није постигнут циљ – растурање Југославије. Све што је српско поступно је сузбијано и ликвидирано.

 • Зашто су Срби то дозволили?

– Броз је, пре свега, наметнуо народу политичке пароле и урнебесну пропаганду. Интелигенцију је имобилисао и успоставио опасан избор, или послушност или изолација. Створио је жесток систем полтронства које му је помагало да влада. Непослушне је уклањао без милости. Лично је држао под својом командом и контролом војску, полицију, безбедност и спољну политику. Под његовом контролом и утицајем је био правни, уставни и судски систем. Увек је морало да буде како он каже, чак и кад је против устава или закона. Развијена је пропаганда љубави према вођи. Певане су му песме, давани називи улица, у свакој републици по један град је добијао његово име… Залуђивање народа било је добро организовано, а полтронство чврсто и поуздано.

 • Тврдите да се највећи број злодела према српском народу заснивао на нелегално отетој власти на Другом заседању Авноја…

– Броз није дозволио да Срби бирају своје заступнике, одабрао их је он. Да не би изабрали своје представнике за Друго заседање на коме су донете далекосежне одлуке, мучки није дозволио Србима да оснују КПС, нити АВНО Србије. На првом заседању Народне скупштине 1946. извршено је распарчавање српског народа на новоосноване републике. Велики део Срба остао је у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Македонији, а српска нација је као целина ликвидирана. Каснијим уставним променама право на самоопредељење народа замењено је правом република на отцепљење, што је у вишенационалним републикама изазвало грађански рат, за који је оптужен српски народ, који је перфидном политиком остао без националног права да се определи приликом распада Југославије.

Српски народ је био присиљен да живи тамо где га систематски ликвидирају, културно и физички, а смањеној српској држави савезним уставом наметнуте су две аутономне покрајине. Поступним преношењем државних надлежности на републике на крају је извршена ликвидација Југославије.

 • Ко је одговоран за неравноправан положај српског народа?

– Најодговорније је српско политичко руководство, које је морало да зна за све скривене циљеве Јосипа Броза, као и за нескривене интересе свих који су желели растурање Југославије на штету српског народа. Српски народ је изгубио државу, изгубио је јединствену нацију.

Драгана Матовић / Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар