ВЕЛИКИ ШАМПИОНИ ИЗ МАЛЕНОГ КЛЕКА! Прошло је 50 година од када су одбојкаши Баната покорили Југославију

  • Прошло је 50 година од освајања титуле првака Југославије, 1972. године одбојкаша ГИК Баната

Фото: З.И. /ИНФОРМЕР

Одбојкашки клуб ГИК Банат из Клека, који је шездесетих и седамдесетих година прошлог века, прволигашке утакмице играо у дворани Медисон у Зрењанину, постао је првак Југославије 6. маја 1972. године, након што је у одлучујућој утакмици првенства савладао ријечки Кварнер 3:1.

Фото: З.И. /ИНФОРМЕР

Било је то невероватно спортско достигнуће екипе у којем су, а то је својеврсни феномен, јер су сви играчи били из Клека, села које је бројало 1.950 душа, али је истим плућима дисало за одбојку.

Златну генерацију је предводио легендарни Милош Грбић, а екипу су чинили и Милорад Кијац, Милорад Мичић, Миленко Вуковић, Слободан Грбић, Бранко Берак, Бранко Вујовић, Мирко Ћук, Недељко Иванковић, Слободан Дамјанац, Радомир Дурсун и Меленко Шегрт, технички руководилац је био Рајко Кијац, а тренер легендарни Лазар Гроздановић.

Фото: З.И. /ИНФОРМЕР

На данашњи дан, пре тачно 50 година, остварен је највећи успех, а данас пола века након златних ловорика, осим што су обишли гроб покојног Милоша Грбића, у присуству члана одбојкашке Куће славних, његовог сина Вање, одбојкаши из Клека, присуствовали су свечаној академији у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, њима у част.

Фото: З.И. /ИНФОРМЕР

О успесима екипе из маленог Клека, који је те 1972. године имао једва 1.900 душа, а сви играчи били су баш из села и углавном сви репрезентативци, говорио је новинар Јово Вуковић, а уз плакете, златним одбојкашима уручени су дресови реплике тадашњих са презименима и бројевима које су носили.

Извор: Информер

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар