Билећа: Преминуо Никола Асановић

  •  У Билећи је данас у шездесет првој години преминуо Никола Асановић.

scan00611

Никола Асановић истакнути културни радник и стваралац преминуо је данас у 61-ој години живота у Билећи, гдје је и живио.

Асановић је рођен 1954. године, а обављао је функцију предсједника СПКД „Просвјета“ из Билеће.

Он је радио на обнављању СПКД „Просвјета“ у Билећи 1990. године, био је њен предсједник, а у два мандата и потпредсједник Главног одбора СПКД „Просвјета“.

Покретач је и оснивач Ћоровићевих сусрета „Српска проза данас“, који се редовно одржавају од 1997. године и који окупљају еминентне писце, књижевне критичаре и историчаре, академике и универзитетске професоре.

У оквиру „Просвјете“ у Билећи био је уредник издавачке дјелатности, а уредио је или приредио, више од четрдесет књига, међу којима се истичу његове монографије „Кроз источну Херцеговину“ и „Билећа над извором Требишњице“ које је јавност оцијенила највишом оцјеном.

Писао је приказе и осврте, пригодне књижевне расправе и рецензије, од којих је педесетак публиковано у различитим гласилима.

Као потпредсједник, активно је радио у Удружењу српских домаћина које дјелује на српским просторима.

Пет година активно се бавио новинарством и публицистиком. Комеморативна сједница биће одржана сутра у Дому културе у Билећи у 8.30 часова.

Испраћај из Билеће је сутра у 14.00 часова испред Капеле, а сахрана Николе Асановића ће бити на Гробљу Свете Петке у Требињу у 16.00 часова.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар