Бесплатна кућа за оне који желе да се врате на село

  • Више од 270 војвођанских породица жели да се врати из града на село или да остане на селу да живи, показују резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа који спроводи Влада Војводине

o368066-f1
Више од 270 војвођанских породица жели да се врати из града на село или да остане на селу да живи, показују резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа који спроводи Влада Војводине.

Једна од њих је то већ и остварила. Шесточлана породица Дулић из Ђурђина, Зденко, његова супруга Јасна и четворо деце, уместо живота у граду изабрала је да остане у овом селу, иако је Зденко запослен у једној од немачких компанија које су преко неколико година инвестирале у Суботици.

„И ја и моја супруга смо одрасли у Ђурђину. Мени је посао на 15 минута до Суботице, а моја супруга ради ту у школи. Обоје волимо село и сматрамо да је децу лакше одгајати на селу. Бар за почетак – после ћемо видети“, истакао је Дулић.

Породица Дулић је једна од 42 породице у Војводини која је путем конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и Завода за равноправност полова вредног укупно 40 милиона динара – добила новац да, по сопственом избору, купи кућу на селу.

Тиме Дулићи више неће бити подстанари, као до сада, а уз кућу су добили и окућницу на којој гаје домаће животиње.

Породицу Дулић данас је обишао Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин који је истакао да се овом акцијом желе оживети војвођанска села и дати допринос њиховој ревитализацији.

„Свако треба, сходно својим могућностима, да учини нешто да ова наша прелепа војвођанска села, где је велики број нажалост напуштених кућа, оживимо“, рекао је Васин.

Он је додао да су куће које се купују путем овог програма у власништву корисника, али да је десет година на те куће уписана хипотека Владе Војводине, као гаранција да ће њихови корисници у њима остати да живе.

Васин истиче да на конкурс могу да се пријаве млади брачни парови, од којих један мора бити запослен, како они који живе у граду, тако и они који живе на селу, с тим да предност имају парови који желе да се из града врате на село.

„Желимо да подстакнемо што више повратак на село. Али и останак људи на селима је нешто што је веома драгоцено, што по овом конкурсу такође може да се стимулише“, додао је Васин.

Према његовим речима, предстоји реализација другог круга овог конкурса, вредног 68 милиона динара, на који се пријавило 277 брачних и ванбрачних парова, а његови резултати биће познати у јануару.

„Верујем да ова акција никада неће бити заустављена, без обзира ко и када буде на власти у покрајини“, закључио је Васин.

Највећи број пријављених парова је из Бачке Паланке, а следе Нови Сад, Суботица, Сомбор и Зрењанин.

Укупно 105 парова жели да се пресели на село, а 171 пар има жељу да остане да живи на селу.

Извор: Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар