АРГЕНТИНАЦ САЊА ХЕРЦЕГОВИНУ: Рикардо Томановић у потрази за коријенима на љето долази у Билећу

 • Пожутјели документи и фотографије из неког другог времена, са којих су Рикарда Хавијера Томановића годинама посматрале поносне дједове очи, натјерали су га да се већ од раног дјетињства заинтересује за породично херцеговачко поријекло.

Сазнао је тако да се Билећа, која се спомиње у дједовим папирима, налази у Европи, двадесетак сати лета удаљена од Буенос Ајреса, гдје његова породица живи неколико генерација.

Тачније двије, израчунао је Рикардо, јер се његов дјед Раде на далеки пут из Херцеговине у Аргентину одлучио давне 1900. године.

– Од тада смо у Јужној Америци и кроз наредни вијек и кусур моја породица је од српског поријекла сачувала само презиме и свим срцем желим то да промијеним – почиње Рикардо своју причу у маратонској месинџер преписци која се због временске разлике одвијала у више наврата.

Већ у првим порукама се извињава, каже да ће писати на лошијем енглеском језику и да од српског зна само “здраво” и “хвала”, уз понеку псовку.

Иако је начео седму деценију живота, циљ му је, каже, да научи дједов језик, али и да обиђе земљу поријекла.

Будућу одисеју по херцеговачким голетима, о којима је у међувремену пуно научио, назива својеврсним повратком коријенима.

Иако је за његовог живота био још дијете, Рикардо каже да се добро сјећа дједа Раде.

– Био је то храбар и вриједан човјек, који се првих година у непознатој земљи мучио радећи физичке послове – описао је Рикардо.

За породицу Томановић све је кренуло набоље од тренутка када им је, додаје Рикардо, аргентинска влада поклонила 50 хектара земље, а Раде је убрзо покренуо и приватни бизнис отворивши пекару.

Рикардова мајка, односно Радетова кћерка Десанка, зарађивала је плату као учитељица. Херцеговачки гени подарили су јој природну љепоту, па је у младости била мис покрајине Чако, а замало да освоји и титулу мис Аргентине. Њена сестра Милка и данас је жива.

Рикардо нам шаље фотографије теткиних скулптура које су са посебном пажњом сложене свуда по стану и на које је поносан, без обзира на то што Милка инспирацију није тражила у српској, већ у аргентинској култури.

Само од дједа, мајке и тетке је, каже, имао шта да научи, а о српском народу је у родној кући слушао бројне приче.

Упознат је са нашом историјом и традицијом и у једној од порука нам набраја ратове у којима смо учествовали и побјеђивали, а као из топа нам куца име свог животног узора.

– Срби су човјечанству подарили једног од највећих умова у историји Николу Теслу и на ту чињеницу треба да будемо нарочито поносни – рекао је Рикардо.

Каже да су Срби паметан народ, али да нас свијет не воли, вјероватно зато што смо толико поносни на своје поријекло и традицију.

Рикардо обожава фудбал, што је у неку руку и нормално кад се родиш у земљи која је свијету подарила једног Марадону.

Каже да се сјећа Пиксија из 1990. године и четвртфинала Свјетског првенства када је навијао за Аргентину против Југославије. Ипак му није било свеједно кад су 2006. на Мундијалу “гаучоси” декласирали Србију и Црну Гору са 6:0.

У преписци је поменуо и Јосипа Броза, али о Титовом братству и јединству нема изграђен посебан став. Пратио је пажљиво бурне деведесете, распад Југославије, рат и потписивање мира у Дејтону.

Са пуно љубави прича о Републици Српској. Због жеље да једног дана посјети земљу одакле вуче коријене, обратио се и Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу, које је објавило његову причу, уз поруку да је добродошао у Републику Српску.

Рикардо је прихватио позив и каже да ће у Билећу највјероватније већ на љето.

– Чекам само да се смири ситуација са пандемијом, јер имам проблема са дијабетесом и морам да се чувам – казао је Рикардо и додао за крај да ће покушати да нађе имање и кућу, ако уопште и даље буду на истом мјесту гдје је прије 120 година живио дјед Раде.

Срби у Аргентини

На територији Аргентине живи око 30.000 људи српског поријекла, већим дијелом са простора данашње Црне Горе и Хрватске, а мањим из Србије и БиХ. Срби су почели насељавати Јужну Америку крајем прве половине 19. вијека. То су првенствено били морнари из Боке Которске и Далмације, који су пловили на бродовима под разним заставама. Један од бокељских морнара који се населио у Аргентини био је Милош Вукасовић. Он је 1870. у Буенос Ајресу отворио паробродско друштво “Ла Платенсе”.

Данијела Бајић / Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Никола Лакета Reply

  ”Ој Билећо и све твоје најљепше ти Подосеје”,тако гласи стих из народне пјесме.

  Наш земљак Херцеговац Рикардо Хавијар Томановић из Аргентине поријеклом је
  из села Подосје код Билеће,Херцеговина,Република Српска, Босна и Херцеговина.

  Наиме његов ђед Раде је кренуо на далек пут из села Подосеје у Билећи 1900.г.
  Томановићи славе Никољдан.Већом старином су поријеклом из Ровина у Црној
  Гори.Била су два брата: Живко и Матош. Због неког сукоба са Пешиканима,
  Живко је ради заштите и прогона прешао на ислам,добио је име Кариман и
  од њега потиче породица Кариман. Од Матоша су поријеклом Томановићи у
  Невесињу,славе Никољдан,прислужују Госпођин дан.
  Дођи Рикарде у Билећу,купи имање и обнови прађедовски дом. Надам се да ће нас бити све више који ћемо се враћати својим корјенима и прађедовским домовима
  и да тако обновимо поустела и запретана огњишта.

Оставите коментар