Радомиру Уљаревићу и Драгану Лакићевићу уручена награда „Светозар Ћоровић“

  • Kњижевна награда „Светозар Ћоровић“ за ову годину уручена је у Билећи књижевницима Радомиру Уљаревићу и Драгану Лакићевићу у оквиру 25. „Ћоровићевих сусрета писаца“.

Фото: Срна

Уљаревић је награду добио за књигу „Међустаница“ која је објављена прошле године, а Лакићевић за књигу „Љубавни регистар“, објављену ове године, уз образложење жирија да су та двојица аутора аутентични сљедбеници српске књижевности која се темељи и траје од усмене народне приповијетке.

Награда коју традиционално додјељује билећка „Просвјета“ за најбољу прозну књигу написану на српском језику ове године уручена је Уљаревићу и Лакићевићу на свечаној академији у оквиру „Ћоровићевих сусрета писаца“.

Предсједник жирија Горан Максимовић истакао је да је ријеч о књигама које на необичан начин приказују у приповједачкој форми савремени живот и све наде, стрепње, патње и илузије човјека нашега времена, преноси Срна.

„Ту је читав низ приповједачких тема везаних за прошлост, за оно што оптерећује наша саврема хтијења, амбиције и циљеве“, рекао је Максимовић и додао да су и један и други приповједач веома вјешти у вођењу причања и компоновању прича.

Он је додао да је у оба случаја ријеч и о књигама које његују кратку приповједачку форму тако да ће публика бити у прилици да на брз, ефикасан и садржајан начин прочита и једну и другу књигу.

Професор Милош Ковачевић указао је на значај часописа „Нова зора“ који се традиционално промовише у оквиру „Ћоровићевих сусрета писаца“, а који је настао прије 20 година.

Он је навео да је часопис настао у Билећи с циљем да се Херцеговина представи кроз свесрпско виђење културе, језика и књижевности, што је задатак који је у потпуности остварен.

„Ако се има у виду да `Нова зора` представља наставак оне Шантићеве, Дучићеве и Ћоровићеве `Зоре` онда се може видјети какав је успјех доживио овај часопис, који заслужује да траје, иако сада пролази кроз тешке тренутке због финансијских потешкоћа“, истакао је Ковачевић.

Он је навео да је у 82 издата броја „Нове зоре“ за ових 20 година објављено око 5.000 радова, у чијој је изради учествовало више од 1.500 најзначајнијих аутора из области културе.

Ковачевић је додао да је потребна подршка за наставак издавања тог часописа.

Стручни жири за додјелу овогодишње познате књижевне награде „Светозар Ћоровић“, осим Максимовића, чинили су и Марко Паовица и Душко Певуља.

У оквиру манифестације „Ћоровићеви сусрети писаца“ данас је у Билећи одржан и округли сто посвећен књижевном дјелу Јована Радуловића, а отворена је и ретроспективна изложба радова Ликовне колоније Гацко-Клиње у галерији билећке „Просвјете“.

Одржан је и остали стручни и културни програм.

У оквиру програма промовисана су „Просвјетина“ издања Зборника и часописа „Нова зора“ у Парохијском дому манастира „Петра Зимоњића“ у Данићима у Гацку.

„Ћоровићеви сусрети“ писаца и историчара у Билећи и Гацку одржани су у организацији општинских одбора „Просвјете“ из та два града  уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар