Свечана академија у Гацку : “25 година од обнављања Просвјете”

  • У Гацку је одржана свечана академија поводом 25 година од обнављања Српског, културног и просвјетног друштва „Просвјета“.

Prosvjeta-1-580x333

 

Радомир Вучковић, предсједник СКПД “Просвјета” Гацко, говорио је о активностима “Просвјете” у протеклом периоду. Подсјетио је да је „Просвјета“ интезивирала свој рад и већ двије године је присутна и на међународном сајму књиге у Београду, на коме излаже преко 900 издавача из преко 150 земаља свијета. Вучковић је нагласио да гатачка Просвјета заједно са одбором у Билећи издаје часопис „Нова зора“ и између осталог, активно учествује у изградњи „Каландара Просвјете“.

Prosvjeta-7

Одбори Просвјете из Билеће и Гацка од 1997. године испуњавају задатак чији је циљ да Гацко и Билећа у данима одржавања “Научног скупа историчара” у Гацку и скупа “Српска проза данас” у Билећи постану бастионик науке, културе, језика и умјетности, чији је резултат 14 зборника радова.

У музичком дијелу програма наступила је Данка Илић, побједница Ђурђевданског фестивала 2011. са пјесмама “Црвен цвете” и “Ово је Србија”.

Prosvjeta-3

Додијељења су признања институцијама и колективима који су допринијели раду „Просвјете“ и то: Општини Гацко, РиТЕ Гацко, КСЦ Гацко, Завичаном клубу Гачана из Београда, Антикорозији Гацко, Синдикат РиТЕ Гацко и Голијском сабору културе из Никшића.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ формирано је 1902. године, а рад друштва забрањен је 1949. године. „Просвјета“ је рад обновила 1990. године.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар