Слободна Херцеговина » Срби господаре балканском струјом: ЕПС купује Електропривреду РС?

Срби господаре балканском струјом: ЕПС купује Електропривреду РС?

  • Премијер Александар Вучић најавио да ће „Електропривреда Србије“ покушати да се удружи са ЕП Црне Горе и ЕП Републике Српске или да их купи

image2
„Електропривреда Србије“ неће бити приватизована, већ ће покушати да купи електропривредна предузећа у Републици Српској и Црној Гори или да се удружи с њима, најавио је премијер Александар Вучић.
– Желим да најавим да ми имамо другачије планове за ЕПС. Не желимо да га продајемо и не желимо да га приватизујемо. Желимо да проширимо свој утицај, да разговарамо с Републиком Српском и Црном Гором. Покушаћемо да учествујемо у куповини или стварању заједничких предузећа са РС и Црном Гором – изјавио је Вучић за Недељник.

Исплатив потез

Колико би овај потез био исплатив и на који начин би посао могао бити реализован, анализира Министарство енергетике, потврдио је за Курир министар Александар Антић.
– Министарство и ЕПС озбиљно анализирају како ту активност учинити изводљивом јер је реч о вредним компанијама. Анализа ће бити готова за неколико месеци. Вредност тог посла огледа се у томе што би ЕПС постао озбиљан играч у региону, боље би се балансирала производња у различитим периодима године. Сада прво треба да урадимо реорганизацију у сарадњи са ММФ како би се оствариле уштеде и како би ЕПС могао да се ослони на сопствене приходе и неке кредитне линије за реализацију тог посла – каже Антић и додаје да премијер Вучић то не би помињао да „неке могућности за сарадњу не постоје“.

Комшије без одговора

Курир је овим поводом контактирао и са електропривредама Србије, Црне Горе и Републике Српске. У ЦГ смо упућени на тамошње нинистарство економије, одакле одговори нису стигли, а одговора није било ни из поменутих предузећа.

Махмуд Бушатлија: НЕМА КРЕДИТА БЕЗ ГАРАНЦИЈА

Да би ширење ЕПС у региону било добар потез, сматра и финансијски аналитичар Махмуд Бушатлија, али сумња у могућност реализације те идеје.
– Укрупњавање система уз добро управљање може довести до бољих економских перформанси. Кад предузеће није зависно од државе, може да узме кредит и није зависно од државне гаранције. Не знам да ли у Европи има још неко енергетско предузеће које не може добити кредит осим ЕПС – истиче Бушатлија.

СА ЧИМ ИДЕМО У КУПОВИНУ

  • Милијарду евра износе укупна задужења „Електропривреде Србије“
  • Последњи кредит узет од ЕБРД износи 200 милиона евра
  • Прошле године узели 200 милиона евра од комерцијалних банака
  • Седам милиона евра ЕПС потрошио на консултантске услуге
  • Два милиона евра плаћају мађарским менаџерима за вођење ЕПС

Извор: Курир

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина