Слободна Херцеговина » Бањалучке „Народне новине“ због клевете плаћају одштету Вучуревићу и Иванковићу
НАСЛОВИ

Бањалучке „Народне новине“ због клевете плаћају одштету Вучуревићу и Иванковићу

  • Наводи у листу „Народне новине“ који појединце из Градске управе у Требињу оптужују за наводне злоупотребе приликом организовања дочека 2013. године на градском тргу – нису истинити, због чега ће овај лист, за претрпљене душевне болове, градоначелнику Славку Вучуревићу и менаџеру у Градској управи Радославу Иванковићу морати да исплати одштету у висини од по 2.500 КМ.

presuda
Ово је судски епилог тужбе за клевету коју су Вучуревић и Иванковић поднијели против бањалучког листа.
Вучуревић и Иванковић тужили су „Народне новине“ због навода у тексту „Славко труба“, у којем је овај лист тврдио да је приликом ангажмана пјевача Душка Кулиша за наступ у новогодишњој ноћи „Славко Вучуревић у овај спектакл…’увукао’ себи одане људе, па је тако главни организатор прославе Радослав Иванковић за организацију Вучуревићеве Нове године добио 12.000 КМ“.

Основни суд у Требињу је „из проведних доказа утврдио да елементи и чињенице изнесени у спорном чланку нису истинити, па да Законом о заштити од клевете не може пружити заштиту изражавања туженом /Народним новинама/ датом у спорном чланку, а посебно што тужени нису предложили, а ни провели било који доказ који би оспорио наводе изнесене у тужби“ Вучуревића и Иванковића.
Због тврдњи које „не представљају објективну и тачну инфомацију“, којима се „задире и у сферу приватног живота, иако се односи на питања политичког и јавног значаја“, те што одговорни у листу „нису објавили исправку текста, односно опозвали га или упутили извињење“ – првостепени суд је обавезао тужене „да солидарно надокнаде штету, и то Славку Вучуревићу у износу од 6.000 КМ, а Радославу Иванковићу у износу од 4.000 КМ“.
Исто је недавно утврдио и другостепени, Окружни суд у Требињу на жалбу „Народних новина“ закључивши да она „не доводи у питање правилност и ваљаност побијане пресуде“, али је смањио висину одштете на по 2.500 КМ, због правног стандарда да Вучуревић и Иванковић, као јавне личности, „морају имати виши праг толеранције у односу на јавну критику“.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина