Биланс борбе са пожарима: 320 хектара спаљене површине и три повријеђена ватрогасца

  • Близу 320 хектара изгоријеле површине под шумом и ниским растињем и три повријеђена ватрогасца – негативни је биланс шестодневних пожара на подручју Требињске шуме и Требињских брда, речено је данас на пријему у Градској управи за представнике служби, предузећа и институција чије је људство са техничкима ресурсима учествовало у даноноћној борби против ватрене стихије на овом подручју.

pozari-prijem
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић у име Градске управе и грађана Требиња захвалио је свима „који су шест дана и ноћи улагали надљудске напоре да ватрену стихују ставе под контролу“ – припадницима Територијалне ватрогасне јединице Требиње и Ватрогасном друштву Ластва, људству Цивилне заштите града Требиња и јединици ХЕТ-а, припадницима Оружаних снаха БиХ – војницима гарнизона у Билећи и хеликоптерској јединици, радницима Центра за газдовање кршом, те ватрогацима из Љубиња, Билеће, Гацка, Бијељина из Херцег Новог „који су на позив одмах притекли у помоћ“, као и мјештанима „који су се одазвали на апел Градске управе и учествовали у одбрани својих кућа и имања“.
„Оно што ја за нас најважније је да констатујемо да је пожар угашен и да смо успјели да сачувамо људе и имовину. С обзиром на размјере пожара и да се ватрена линија мјерила километрима, срећа је да нисмо имали тежих посљедица по људство – осим једне теже повреде ока ватрогасца из Ластве Филипа Алексића, који се лијечи у требињској болници, и двије лакше повреде – уганућа есктремитета код требињских ватрогасаца“, рекао је Вучуревић.
Он је навео да је пожар показао и одређене проспусте у планирању превентивних мјера, за које је већ покренута иницијатива да се отклоне за будуће нежељене ситуације.
„Упутили смо захтјев Хидроелектранама на Требишњици да санирају запуштена појила у Поповом пољу, која би користили за водозахват. Од пожаришта у Старом Сланом до водозахвата у Бреговима хеликоптеру је требало пуних 15 минута, а да су појила била у функцији ово вријеме било би скраћено на свега три до четири минута“, појаснио је Вучуревић.
Командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Данко Вуковић каже да је борба са ватреном стихијом на моменте добијала и драматичан заплет – као што је одбрана села Луг или спашавања живота и имовине мјештана на Требињским брдима.
„Јављено нам је да је старица остала у Трновцу опкољеном ватром. Пробијали смо се кроз пожар да дођемо до села и тамо затекли још неколико цивила које смо успјели да спасимо, али и да одбранимо њихову имовину и објекте“, каже Вуковић.
pozar3
Главни инжењер за узгој и заштиту шума у Центру за газдовање кршом Мирела Васиљевић каже да је пожар за шест дана опустошио више од 240 хектара под ниским растињем на подручју Требињске шуме и више од 70 хектара већином одрасле шуме на подручју Требињских брда.
„Без обзира на економски, са еколошког аспекта за нас је иста штета и у шибљаку и у шуми. Еколошка штета је заиста велика. Пожарно пустошење даље доводи до ерозије и спирања земљишта, који некад зелене површине претварају у кршевиту пустињу“, истакла је Васиљевић апелујући на грађане да убудуће избјегавају све ризичне ситуације које би могле да узрокују штете по шумске ресурсе и природну средину.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар