ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Aутократија на Балкану je „у терминалној фази“

  • „Истинска демократија могућа је само ако смо спремни да саслушамо једни друге, а за дијалог нису спремни само они којима такво понашање омогућава да остваре диктатуру, непотизам, корупцију и криминал“, написао је Григорије

ФОТО: Трифко Ћоровић

Епископ диселдорфски Српске православне цркве (СПЦ) Григорије је у ауторском тексту за недјељник НИН поручио да вјерује да је аутократија на Балкану „у терминалној фази“.

Навео је да се у Црној Гори видјело да и „највиспреније аутократе кад-тад сиђу с власти“, јер су се појавили политичари који се залажу за грађанску државу која ће све нације чувати од безакоња.

Владика Григорије који је за раздвајање државе и цркве, али уз међусобни дијалог, поштовање и разумијевање, написао је да је увјерен да је црква допринијела демократизацију друштва и да повратак у претходне вјекове није могућ.

„Истинска демократија могућа је само ако смо спремни да саслушамо једни друге, а за дијалог нису спремни само они којима такво понашање омогућава да остваре диктатуру, непотизам, корупцију и криминал“, написао је Григорије.

Оцијенио је да је „неспособност да се разговара и чује и друга страна највидиљивија посљедица тоталитаризма, код чијих представника као да постоји нека необјашњива носталгија за Голим отоком, логорима и ломачама као најуспјешнијим методама ућуткивања“.

ВИЈЕСТИ.МЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар