ТРЕБИЊЕ: Почела изградња дневног центра за лица са потешкоћама у развоју

  • У Требињу је данас озваничен почетак радова на изградњи дневног центра за лица са потешкоћама у развоју, а 627.000 КМ за прву фазу обезбијеђена су у кампањи коју је организовала предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у прошлогодишњој хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”.

Предсједник Управног одбора Удружења родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју “Сунце нам је заједничко” из Требиња Мијат Шаровић истакао је да је ово велики дан за дјецу и родитеље из овог удружења и град Требиње, нешто што ствара претпоставку да дјеца ометена у развоју остану у овом граду, да овдје живе уз подршку цијеле заједнице.

Шаровић је навео да је површина на којој ће бити изграђен дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју 1.500 метара квадратних, са корисном површином од 810 метара квадратних на два нивоа.

“Средства за прву фазу су већ обезбијеђена у кампањи коју је организовала предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у хуманитарној акцији `С љубављу храбрим срцима`, од чега је за изградњу центра у Требињу припало 627.000 КМ”, рекао је Шаровић.

Он је навео да прва фаза радова предвиђа завршетак грубих и вањских, као и дијела унутрашњих радова.

“Удружење `Сунце нам је заједничко` ће са градом и осталим донаторима завршити финансијску конструкцију кроз радове за другу фазу изградње, што подразумијева довођење у функцију приземља објекта да би корисници могли да се из старог центра преселе у новоизграђени објекат”, навео је Шаровић.

Шаровић је додао да трећа фаза радова предвиђа оспособљавање горњег спрата, гдје је планирана изградња апартмана.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић прецизирао је да ће град Требиње уз подршку
Републике настојати да, послије завршетка прве, буду настављени радови на другој фази изградње дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју.

“Град Требиње је у пројекту учествовао са 500.000 КМ, што подразумијева цијену земљишта, ренту и трошкове уређења. Град Требиње ће и даље помагати да пројекат заживи, а на радост дјеце родитеља и цијелог Требиња”, рекао је Ћурић.

Представник фирме извођача радова Велибор Лозо изјавио је новинарима да је велика част бити дио овог пројекта и изразио наду да ће изградња дневног центра бити завршена у што краћем року, те да ће лица којима је намијењен имати много боље услове.

Лозо је додао да је рок за завршетак прве фазе грађевинских радова 70 дана, те изразио наду да ће дневни центар бити у функцији, најдаље, за пола године.

Члан Удружења родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју “Сунце нам је заједничко” Велибор Мркаић рекао је да чланови Удружења жељно чекају да дневни центар што прије буде завршен.

Удружење родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју “Сунце нам је заједничко” из Требиња броји 130 дјеце и омладине са разним облицима потешкоћа у развоју.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар