ТАМО КРАЈ НЕРЕТВЕ ГДЕ ПРОЛЕЋЕ НА БЕХАР МИРИШЕ: Вече посвећено Алекси Шантићу у Галерији 73

  • Књижевно-музичко вече „Тамо крај Неретве где пролеће на бехар мирише“ одржано је у београдској „Галерији 73“, чиме је почела манифестација „Шантићеви дани“.

– Вече је било више посвећено љубавној поезији која је оставила великог трага у српској књижевности –  речи су приређивача манифестације „Шантићеви дани“, Миливоја Миша Рупића.

– Ово је први циклус свечаности које сам припремио о Алекси Шантићу. Мени је велика част што је моју идеју прихватила Галерија 73 да у свој великом јубилеју представи програм о лику и делу великог песника. Подсетио бих да са галеријом имам једну лепу и квалитетну сарадњу која траје последњих година. Због великог интересовања публике, у плану је да се у јесењој сезони, у ширем формату, организује представљање великих песника Шантића, Дучића и Шоле који су поред лепог поетског израза спајали пријатељство и патриотизам – поручио је Рупић.

Директорка Галерије 73 Мирела Пудар је истакла да се Шантићеви дани  организују у тренутку кад институција културе са Бановог брда слави пола вијека свог постојања.

– Велика нам је част што смо имали прилике да представимо великог песника Алекси Шантића. Морам да изразим захвалност свима који су били са нама, посебну захвалност желим упутити Удружењу Мостараца у Београду који су својим присуством увеличали ову свечаност.Желим да се захвалим аутору програма Миливоју Миши Рупићу, свим учесницима који су били маестрални. Посебну захвалност и Градској општини Чукарица која је подржала Манифестацију и Удружењу „Култура без граница“.

У оквиру програма у четвртак увече наступили су глумци Фуад Табучић и Марија Масал, књижевник Неђо Стојановић, сопранисткиња Маријана Радосављевић и клавириста Никола Николовски.

Присутна публика имала је прилику да се кроз поезију и песму сусретне са великим песником који је имао снажан утицај на период  краја 19. и почетка 20. века. Његов песнички опус у великој мери био је инспирисан великим српским песницима попут Војислава  Илића и Јована Јовановића Змаја. Шантић је био песник родољубиве и љубавне поезије.

Програму је присуствовао велики број љубитеља Шантићеве поезије, као и представници ГО Чукарица: Лидија Јовановић, председница Скупштине, Јовица Гостојић, помоћник председника и чланови већа: Славиша Шотра и Бранка Спаић Флегер.

Манифестацију  „Шантићеви дани“ у Галерији 73 подржао је Секретаријат за културу Града Београда и Градска општина Чукарица.

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ТАМО КРАЈ НЕРЕТВЕ ГДЕ ПРОЛЕЋЕ НА БЕХАР МИРИШЕ: Вече посвећено Алекси Шантићу у Галерији 73

Оставите коментар