Свети Пребиловачки и други Доњо-херцеговачки мученици уписаће се у црквени календар за 6. август/ 24.јул

  • Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве јуче је спровео поступак у вези одлуке о канонизацији Светих Пребиловачких и других Доњо-херцеговачких новомученика, коју је одлуку једногласно усвојио на прошлогодишњем заседању.

ikona

Свети Пребиловачки и други Доњо- херцеговачки новомученици прослављаће се 6. августа/24. јула, како ће бити и уписано у црквени календар од идуће 2016. године.

Пре скоро 74. године, 6. августа 1941, локалне усташе су у јами Голубинки, у селу Шурманцима код Међугорја, убиле скоро све жене, девојке и децу из села Пребиловаца (по документима њих око 600). Мошти Пребиловачких и других доњо- херцеговачких новомученика, извађене из 13 јама и више других стратишта, у јуну 1992. године, од стране хрватских снага, уништене су експлозивом у крипти спомен цркве која се, по благослову патријарха Павла, градила у Пребиловцима.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар