ЈЕВТИМИЈЕ, НЕОФИТ И ДОХИЈАР

  • Свети Јевтимије, монах по опредјељењу, а Србин по поријеклу, био је племенитог рода и сродник ромејских властелина. Боравећи на Светој гори Атонској оставио је дивну задужбину кроз православни манастир Дохијар на западној обали Свете горе.

Манастир Дохијар, Света гора Атонска

Дохијар је грчка ријеч, а значи подрумар или онај који брине о подрумима и подрумском вину. Прича о настанку овог имена једно је велико светогорско чудо.

На мјесту игумана Јевтимија је наслиједио његов синовац Неофит, такође Србин.

Неофит ће доградити дохијарски саборни храм и умножити његово братство. Свети Јевтимије се упокојио на данашњи дан 990. године.

Дохијар је данас најљепши манастир западне обале Атоса. У средњем вијеку Срби су у њему били већина, као игумани управљајући његовим животом. Данас је Дохијар грчки манастир. У односу на остале обитељи Свете горе овдје се највише ради и кроз рад приноси жртва Богу.

Прије двије године посјетио сам дивни Дохијар и у његовој љепоти осјетио понос што припадам народу чији га најбољи синови установише.

ГОРАН ЛУЧИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар