Српско национално друштво Пребиловци

Српско национално друштво Пребиловци је удружење Срба из Доње Херцеговине, потомака и поштовалаца жртава убијених у геноциду у НДХ које су биле сахрањене у првобитној Спомен цркви у Пребиловцима.

Основано је у марту 2006. године у Београду. Има преко 500 чланова.  Циљеви Друштва су окупљање и повезивање избеглих и расељених Срба са поменутог подручја, обнова уништених српских добара у завичају, помоћ повратницима, очување успомене на огромне жртве српског народа у крају из Доње Херцеговине и укупних веза са завичајем, брига о очувању националног идентитета и традиционалних вредности српског народа, прикупљање и објављивање историјске грађе о прошлости нашег завичаја, посебно о стравичном страдању у 20. веку.

СНД Пребиловци сваке године, на годишњицу страдања у јами мајки са децом из Пребиловаца, организује или значајно учествује у организацији обележавања годишњица страдања нашег народа у 1941. у цркви Светог Саве у Београду и у самим Пребиловцима. Седам година за редом, почетком августа, организујемо поклоночико путовање аутобусима из Београда до Пребиловаца поводом поменуте годишњице. Покренули смо и значајно учествовли у истраживању рушевине храма у Пребиловцима, ради утврђивања начина његовог уништења и судбине посмртних остатака мученика из јама.

Обновили смо Дом културе у Пребиловцима, у који смо пренели преостале делиће костију мученика. Обезбедили смо израду пројекта обнове храма, помогли око издавања грађевинску дозволу за обнову и учесвујемо у акцији прикупљања добровољних прилога за исту сврху.

Урадили смо Пројекат обнове и очувања Пребиловаца и заштите његовог простора као културно- историјске и природне вредности и меморијалног простора. У Албуму Пребиловаца Галерији СНД Пребиловци (које су део овог пројекта) на сателитској мапи свете имамо преко хиљаду фотографија с лоцираних на Гугловој сателитској мапи света, у програму Панорамио. Ту је уз фотографије кућа и других објеката и тренена села написана историја Пребиловаца и других насеља. Посебно је значајно што је ту и историја свих пребиловачких породица, па и оних 57 угашених 1941, са именима свих жртава.

Прикупили смо и обрадили огромну документацију о прошлости нашег завичаја, посебно о геноциду. Прикупили смо имена и податке за око 2700 жртава усташког терора из нашег завичај и урадили Поменик српских жртава Доње Херцеговине у електронској форми. Поднели смо обимну и документовану кривичну пријаву тужилаштвима у БиХ и Србији, због геноцидног етничког чишћења српског народа у Долини Неретве 1992- 95. године. Нашим радом и залагањем објављен је, у штампаној и електронској форми, велики број чланака, докумената, фотографија и неколико књига, о  прошлости Пребиловаца и нашег завичаја у целини.

Успоставили смо и плодотворну сарадњу са сродним српским удружењима, посебно са УГ „Јадовно“ из Бање Луке, УГ „ Огњена Марија Ливањска“ из Београда и др. У свом раду успешно сарађујемо са Српском православном црквеном општином у Чапљини, Црквом Светог Саве у Београду, Мјесном заједницом Пребиловци, поједним медијима, многим институцијама и правним лицима у Србији и Републици Српској.

 

http://www.prebilovci.net/

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар