Слободна Херцеговина » Српско национално друштво Пребиловци

Српско национално друштво Пребиловци

Српско национално друштво Пребиловци је удружење Срба из Доње Херцеговине, потомака и поштовалаца жртава убијених у геноциду у НДХ које су биле сахрањене у првобитној Спомен цркви у Пребиловцима.

Основано је у марту 2006. године у Београду. Има преко 500 чланова.  Циљеви Друштва су окупљање и повезивање избеглих и расељених Срба са поменутог подручја, обнова уништених српских добара у завичају, помоћ повратницима, очување успомене на огромне жртве српског народа у крају из Доње Херцеговине и укупних веза са завичајем, брига о очувању националног идентитета и традиционалних вредности српског народа, прикупљање и објављивање историјске грађе о прошлости нашег завичаја, посебно о стравичном страдању у 20. веку.

СНД Пребиловци сваке године, на годишњицу страдања у јами мајки са децом из Пребиловаца, организује или значајно учествује у организацији обележавања годишњица страдања нашег народа у 1941. у цркви Светог Саве у Београду и у самим Пребиловцима. Седам година за редом, почетком августа, организујемо поклоночико путовање аутобусима из Београда до Пребиловаца поводом поменуте годишњице. Покренули смо и значајно учествовли у истраживању рушевине храма у Пребиловцима, ради утврђивања начина његовог уништења и судбине посмртних остатака мученика из јама.

Обновили смо Дом културе у Пребиловцима, у који смо пренели преостале делиће костију мученика. Обезбедили смо израду пројекта обнове храма, помогли око издавања грађевинску дозволу за обнову и учесвујемо у акцији прикупљања добровољних прилога за исту сврху.

Урадили смо Пројекат обнове и очувања Пребиловаца и заштите његовог простора као културно- историјске и природне вредности и меморијалног простора. У Албуму Пребиловаца Галерији СНД Пребиловци (које су део овог пројекта) на сателитској мапи свете имамо преко хиљаду фотографија с лоцираних на Гугловој сателитској мапи света, у програму Панорамио. Ту је уз фотографије кућа и других објеката и тренена села написана историја Пребиловаца и других насеља. Посебно је значајно што је ту и историја свих пребиловачких породица, па и оних 57 угашених 1941, са именима свих жртава.

Прикупили смо и обрадили огромну документацију о прошлости нашег завичаја, посебно о геноциду. Прикупили смо имена и податке за око 2700 жртава усташког терора из нашег завичај и урадили Поменик српских жртава Доње Херцеговине у електронској форми. Поднели смо обимну и документовану кривичну пријаву тужилаштвима у БиХ и Србији, због геноцидног етничког чишћења српског народа у Долини Неретве 1992- 95. године. Нашим радом и залагањем објављен је, у штампаној и електронској форми, велики број чланака, докумената, фотографија и неколико књига, о  прошлости Пребиловаца и нашег завичаја у целини.

Успоставили смо и плодотворну сарадњу са сродним српским удружењима, посебно са УГ „Јадовно“ из Бање Луке, УГ „ Огњена Марија Ливањска“ из Београда и др. У свом раду успешно сарађујемо са Српском православном црквеном општином у Чапљини, Црквом Светог Саве у Београду, Мјесном заједницом Пребиловци, поједним медијима, многим институцијама и правним лицима у Србији и Републици Српској.

 

http://www.prebilovci.net/

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина