Друштво гуслара “Стара Херцеговина”

Удружење је основано 3.11.2009.год и броји 48 чланова.

Крсна слава друштва је Свети Вукашин-29. Мај.
Органи Удружења су Скупштина, Извршни одбор и Надзорни одбор.

Председник Скупштине:
Др.Вукашин Лугоња
Извршни одбор:
Слободан Бобан Драшковић (председник)
Сава Станишић (секретар)
Веселин Бојић (потпредседник)
Вељко Ђурановић
Ђорђе Тановић
Александар Таушан
Радомир Драшковић
Драган Гарић
Јован Кунић
Надзорни одбор:
Тадија Аџић (председник).
Основне активности Друштва су организовање разних манифестација, концерата, приредби и учешће на фестивалима гуслара.

Друштво организује концерте хуманитарног карактера, као и концерте који су за тему имали обележавање важних историјских датума, личности и догађаја. Посебно издвајамо хуманитарне концерте “Краљеву од срца”за пострадале од последица земљотреса и за изградњу цркве у селу Сливља у Херцеговини чији смо иницијатори. Концерте “Крст носити нама је суђено” којим је обележено 70 год. од геноцида над српским становништвом у Херцеговини, “Опрости Владико”-160год. од смрти Петра Петровића Његоша,”Жена бјеше, ама соко сиви” посвећен српским хероинама од мајке Јевросиме до Милунке Савић итд.
На фестивалима до сада освојили седам екипних награда и четири појединачне.
Издвајамо прва места у екипној конкуренцији на републичком фестивалу у Крушевцу и савезном у Рогатици и друга места ове године на реп. фестивалу у Чачку и савезном у Подгорици. Појединачна прва места Ђорђа Тановића на фестивалу у Чачку и Вељка Ђурановића у Подгорици.
Имамо неколико младих чланова који активно учествују у раду Друштва. Трудимо се да им усадимо у срца љубав према завичају њихових предака, да поштују обичаје, традицију и културу предела где су им рођени очеви и ђедови.
У наредном периоду ћемо наставити са нашим уобичајеним активностима,учешћем на фестивалима,организовањем наступа широм српских земаља. Обновићемо рад сајта који поседујемо и посебно ћемо радити на проширењу чланства и подмлађивању Друштва.

Браће Јерковић 123г.
Вождовац-Београд
Тел: 063/219-837
Е-маил: info@starahercegovina.co.rs
http://starahercegovina.co.rs

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар