СРБИ СЕ ПИТАЈУ: Да ли у подијељеном Мостару има мјеста за нас?

  • Координациони одбор српских организација у Мостару затражио је данас од српских представника на свим нивоима власти и од међународне заједнице да се заложе за положај Срба у овом граду.

mostar
Из Координационог одбора српских организација поручују да је за Србе неприхватљиво било какво рјешење које подразумијева подјелу Мостара.

„Питамо се да ли би у подијељеном Мостару уопште било мјеста за Србе и каква би била њихова будућност?“, наводи се у отвореном писму ове координације.

У писму се истиче да су у приједлозима за измјене Изборног закона БиХ у дијелу који се односи на Мостар и Статут овог града занемарени интереси Срба, којим се одузима и оно мало права која су до сада имали, макар на папиру.

Координациони одбор српских организација у Мостару подсјећа да је формиран да би се јединственим ставом покушало утицати на заштиту интереса српског народа на овом подручју, али да тај глас не допире ни до кога.

„Иако смо више мјесеци апеловали да се и Срби укључе у преговоре о Мостару и да се уваже наши ставови, то није уродило плодом. Незадовољни предложеним рјешењима која долазе од хрватских и бошњачких странака у Мостару, тражимо од српских представника на свим нивоима власти, а посебно у Парламентарној скупштини БиХ, да се хитно укључе у рјешавање положаја српског народа у Мостару“, наводи се у отвореном писму.

У Координацији кажу да су до сада имали начелну подршку српских политичара, али да сада траже конкретну подршку и јасан став српских представника да заштите интересе Срба у граду на Неретви и да у Парламентарној скупштини БиХ кроз Изборни закон БиХ не дозволе да се усвоје рјешења која би значила додатно урушавање положаја Срба.

Од српских представника траже да они од политичких представника из реда хрватског и бошњачког народа затраже да се усвајањем Статута града Мостара уваже ставови Координације српских организација у Мостару.

Координација је усвојила основне принципе будућег уређења Мостара, а основни је да Мостар мора остати јединствен у територијалном и административном смислу.

У овој координацији сматрају да Мостар треба да буде једна изборна јединица, те да се мора јасно дефинисати заштита националних интереса у извршној и законодавној власти, и то у извршној власти кроз институцију градоначелника и два замјеника градоначелника из реда три конститутивна народа, те у законодавној кроз Клуб народа у Градском вијећу.

Будући да је Мостар дејтонска категорија, те да је високи представник у БиХ управо био креатор садашњег Статута града Мостара, позивају представнике међународне заједнице, а посебно Канцеларију високог представника у БиХ, да не дозволе било какво рјешење које не би уважавало интересе Срба у Мостару.

У писму се напомиње да мостарски Срби не желе ништа да блокирају, већ хоће да буду дио рјешења које ће од Мостара направити модеран европски град у којем ће бити мјеста за све народе и грађане.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар