СЛУШАЈ СВОЈЕ СРЦЕ – СТУДИРАЈ СРПСКИ ЈЕЗИК И ОСТАНИ КОД КУЋЕ

  • Ја сам професор Биљана Самарџић са Универзитета у Источном Сарајеву. Бавим се историјом српског језика, што значи да проучавам средњовјековне српске споменике „провлачећи“ их кроз све нивое језичке анализе. Та наша културна баштина представља свјетионик нашег идентитета и културе на овим подручјима. Како сам ја одабрала овај позив и зашто?

Та одлука није била нимало лака ни једноставна. Људи су ми говорили да као одликаш упишем нешто што је перспективно, добро за одлазак у иностранство и слично. Ја сам послушала себе и своје срце. Ту сам и данас, у својој кући, сада  већ као професор и руководилац Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. И обишла сам то иностранство – и са породицом и као професор.

Катедра за српски језик и књижевност има организовану наставу на првом, другом и трећем циклусу студија.  Њен статус данас и опстанак вишеструко је значајан. Нема Републике Српске без  српског језика и ћирилице – личне карте српског народа. Другим ријечима, Република Српска је СРПСКА, само ако у њој сачувамо основне идентитетске критеријуме српског народа. Свако ко упише овај студијски програм и заврши га биће „војник“ у одбрани нашег идентитета и Републике Српске. Материјалне ствари су пролазне, али историја памти само најхрабрије. Данас је храброст студирати српски језик, јер је он изложен нападима са свих страна. Зато и кажем да је студирање националних дисциплина данас и подвиг. Изузетно је лијепо и надахнуто бити дио те историје и проучавати како савремене токове и стање у српском језику и књижевности, тако и „завирити“ у нашу прошлост вођени Повељом Кулина бана, Мирослављевим јеванђељем, Горажданском штампаријом  и слично.  Тако ћемо и као народ опстати и сачувати свој идентитет у овим тешким временима.

НАША КУЋА ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА – ОСТАНИМО У КУЋИ УЗ ПОРОДИЦУ И СТУДИРАЈМО НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ. ДОЂИТЕ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ! ДОЂИТЕ НА КАТЕДРУ ЗА СРБИСТИКУ! ЧЕКАМО ВАС!

 

Проф. др Биљана Самарџић
Руководилац Катедре за србистику
на Филозофском факултету Пале

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар