ГИМНАЗИЈАЛЦИ ИЗ ГАЦКА МАТУРИРАЛИ У МАЈИЦАМА „КОСОВО ЈЕ СРБИЈА – НЕМА ПРЕДАЈЕ“

  • Матуранти гимназије из Гацког у Херцеговини одушевили су не само свој град, већ и целу Републику Српску и Србију. Генерација 2019/2020 положила је матуру у мајицама „Косово је Србија – Нема предаје“ и тиме показала јасну поруку којим путем ће кренути у будућности.

 

Друштвене мреже су се усијале после објава корисника који су подржали овакав потез гатачких матураната. Девојке и момци из 72. генерације гимназије у Гацку у мајицама са српским грбом на срцу и мајицама о Косову и Метохији са натписом „Нема предаје“ добили су огромну подршку, која се најбоље одсликава у две речи:

– Браво децо!

Већина њих ће школовање наставити у Србији, на универзитетима у Београду и Новом Саду. Ваља истаћи да ђаци ове гимназије уназад неколико година бележе сјајне резултате на такмичењима у Републици Српској и Босни и Херцеговини, посебно из предмета историја и географија.

У Гацку су рођена и два великана српске историје. Сава Владиславић, дипломата на двору руског цара Петра Великог који је разграничио два највећа светска царства Русију и Кину 1728. године. Написао је први путопис о Сибирији и Прокламацију својим земљацима у Херцеговини да се дижу на устанак против Османске империје и Тешан Подруговић Гавриловић, епски бард српског народа и најбоље казивање народних пјесама, које је забиљежио Вук Караџић.

Од спортиста у Гацком су рођени одбојкаши Сања и Саша Старовић, као и кошаркаш Вуле Авдаловић.

Курир

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар