Скунер „Обилић“ – понос Цавтата

  • Скунер »Обилић« саграђен у Трсту од браће Пилато год. 1855 године. Купљен од пок. кап. Стијепа Враголова из Цавтата и продан од истог  1888. год. Пок. кап. Стијепо је скунером заповиједао неколико година, а послије њега пок. кап. Вице Медини из Затона код Дубровника настањен у Цавтату.


Исти скунер је путовао до Црног Мора. Цариграда и Трста, њиме је пок. кап. Стијепо Враголов трговао превозећи терет и путнике.

По приповиједању старих Цавтаћана скунер је био тако вриједан и брз да се о њему и кап. Стијепу увијек приповједало како би пок. кап. Стијепо отпутовао према Цариграду олујом и дао се под талијанску обалу и чекао вјетар из вана те просљеђивао за Цариград, а остали бродови остајали би у луци; како је једном дошао из Трста за 24 сата у Цавтат и остало.

У Црном Мору год. 1876 био је као морнар Иван Матијашевић, данас старац од 87 година, који приповиједа да су исте ноћи били с њима и два барка која су нестала са свом посадом.

Год 1879. 20 фебруара када је бјеснила олуја (оштралада) каква се не памти ни прије ни послије. Kада је много бродова страдало, Цавтат је море било одсјекло од копна, лађе су Цавтаћани потезали у улице, валови бацали преко зидина Дубровника, скунер »Обилић« је био на путу из Цариграда за Цавтат—Венецију, те је пок. кап. Стијепо говорио да је »Обилић« сигурно настрадао кад га још нема у Цавтату.

Цавтаћани скупа са братом пок. кап. Стијепа пок. Ником Враголовом ишли су на брежуљак Св. Рока и са далекозором тражили да ли се види какав брод и виђели су један брод на једра изван отока Мркана Бобаре. који су по јарболима познали да то није скунер »Обилић«. Нешто касније су видјели да је тај брод нестао меду валовима, а сутрадан су изван Дубровника плутале пуне бачве уља и остали бродски материјал те се нашло и неколико утопљеника. И тако се установило да је то био неки грчки брод.

Мато Враголов „родом и домом Цавтаћанин“. Са надгробне плоче избрисана је ријеч „Србин“

У Цавтату је владала велика забринутост ради судбине скунера »Обилић« јер су на њему били већином сами Цавтаћани. Трећи дан ујутро чиновник поште пок. Дагониг је трчао из уреда са брзојавом и казивао свакому да су здраво стигли у Венецију и донио брзојав пок. кап. Стијепу који је гласио: »Здраво стигли у Венециjу. Немогуће било зауставити се Цавтат. Медини«.

Kроз вријеме од 23 год. што је скунер »Обилић« био у Цавтату и увијек радио, и премда jе био увиjек осигуран, никада није једног форинта штете учинио.

Kада су већ бродови на једра почели губити вриједност, је скунер био продан, а то у доба био је »Обилић« продан изван Цавтата. Његов одлазак из мјеста, био је као један од најжалоснијих спровода, колико је био вољен од Цавтаћана који су с њиме пловили и живјели.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар