ПРИМЈЕРЕНЕ КАЗНЕ: Како су комунисти излазили на крај са антиваксерима

  • Као што се зна, вакцинација је превентивна здравствена мера која чува животе људи и спречава појаву болести у људском организму. Циљ сваке вакцинације је да се у телу човека развије отпорност на болест.

Људи кроз животни век примају многе вакцине као одбрану организма од болести. Још у раном детињству примају се вакцине против туберкулозе, хепатитиса Б, дифтерије, великог кашља, против дечје парализе, тетануса, малих богиња, заушака, рубеола …..

При одласку у многе афричке и азијске земље  ради предострожности људи се вакцинишу разним вакцинама. За многе људе вакцинација је цивилизацијска тековина.

Али, увек је било неверних у ефикасност појединих вакцина и у оправданост вакцинисања. Сумње и теорије завере су увек постојале. Сведоци смо и ововременскоих дешавања по овом питању.  Надлежни државни органи на све начине покушавају да оспоре све недоумице и да докажу оправданост вакцина које се препоручују у датом моменту.

Тога је било и много раније. На многе начине државне службе покушавале су да реше ове проблеме. Једна од предузетих мера надлежних органа десила се приликом изградње Омладинске пруге Шамац – Сарајево 1947. године. Главни штаб Омладинских радних бригада својом актом број 11.108 од 5. августа 1947. године донео је Одлуку да се кажњава III личка бригада одузимањем назива ударне ради тога што се 90 омладинаца-бригадира није хтело да вакцинише, те је тиме створена могућност ширења заразних болести и доведено у опасност здравље осталих омладинаца на изградњи пруге.

Одузимањем бригади звања ударне била је оштра санкција која је утицала на углед њених чланова и градских и сеоских подручја са којих су бригадири упућени да својим радом и оданошћу допринесу развоју земље.

Можда је одлука Главног штаба омладинских бригада као покушај  назнаке оправданости  вакцинисања била на месту, јер је на прузи тих месеци било 211.381 бригадира сврстаних у 887 омладинских бригада, уз бројне инжењере, техничаре и раднике стручних профила.

Поред омладинаца из Југославије, на прузи су радили омладинци из: Пољске, Грчке, Чехословачке, Бугарске, Румуније, Данске, Шведске, Мађарске, Енглеске, Италије, Француске, Канаде ….

Међу градитељима пруге били су Улоф Палме и Пјер Трудо, људи који су касније постали председници влада Шведске и Канаде. Био је ту и познати белгијски сликар Пјер Алешински, мађарски редитељ Петер Бачо, канадски песник и светски путник Сесил Мид, енглески историчар Едвард Томпсон и други.

Руководство на градњи Омладинске пруге Шамац – Сарајево бринуло се да поред свих осталих ствари учесницима у заједничком раду и животу обезбедити добре и сигурне здравствене услове, па и на овај начин.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар