Пре годину дана почели интезивни радови на градњи Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима

  • Слава Богу и Светом Василију! Пре тачно годину дана отпочели су интезивни радови на подизању Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима.

 

НЕКАД

Овако је било пре годину дана: Фотографија снимљена у септембру 2013.

Дуго се на градилишту могла видети ова слика.

СНД „Пребиловци“ и портал „Слободна Херцеговина“ покренули су акцију „Подигнимо Пребиловце“

У рекордном року акцију су подржала  сва херцеговачка удружења у Србији, која су редом почела да организују донаторске вечери.

Друштво гуслара „Стара Херцеговина“ је тако почело турнеју по градовима Србије, а Пребиловци су била редовна тема на сваком херцеговачком окупљању.

У априлу прошле године Херцеговци из Србије заједно су посетили Пребиловце, а на данашњи дан, захваљујући ангажману владике Григорија,  интезивирани су радови на једном од најлепших православних храмова.

Недуго потом одржан је Сабор СПЦ на коме су Пребиловачки мученици проглашени Светим, а потом у августу, најпре у храму Светог Саве на Врачару, одржана је прва литургија посвећена Светитељима, а потом и прва литургија у новом храму у Пребиловцима.

Слава Богу и Светоме Василију храм данас изгледа овако.

ДАНАС

Овако је данас: Садашњи изглед Храма Васкресења у Пребиловцима

Херцеговачка удружења као круну свог рада на акцији „Подигнимо Пребиловце“ заокружују великом добротворном Херцеговачком академијом посвећеном српским жртвама 1941-1945 године, која ће се 8. јуна 2015 са почетком од 19.30 одржати у Београду у задужбини Илије М. Коларца.

Карте по цени од 500, 700 и 1.000 динара могу се купити на благајни Коларца.

Подсећамо и на свечано отварање изложбе „Пребиловци“ 21. маја 2015. у 19. часова у изложбеном холу НБС у Београду, Немањина 17.

Позивамо све Херцеговце да узму учешћа у овим догађајима..

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар