ПОЗИВ МЛАДИХ ХЕРЦЕГОВАЦА У НОВОМ САДУ: Дарујмо крв и пружимо шансу животу

У години јубилеја када Удружење Срба Херцеговаца и њихових пријатеља у Србији обиљежава 25 година свога постојања и рада Удружење планира низ активности.

млади

Једну од тих активности покренули су млади чланови Удружења. Дана 20. јуна у периоду од 8.30 до 10.30ч у просторијама Удружења, улица Радничка 49 у сарадњи са Заводом за трансфузију крви биће одржано добровољно давање крви. Ово је друга акција добровољног давања крви коју организује Удружење.

Како истиче Бојан Миленић,члан Извршног одбора и неко ко се већ 7 година бави активностима младих у Удружењу, ово није прва хуманитарна акција коју организују млади и Удружење.

–  Изузетно је тешко било шта данас организовати јер велика већина у свему гледа неки лични интерес. Многи се жале на лош стандард, али од кризе економије далеко је опаснија криза морала.

Миленић наглашава да су Херцеговци који су дошли из брдовите Херцеговине у Панонску равницу захвални Новом Садуи што их је братски прихватио.

– Херцеговци су познати као традиционалисти који су одани мајци Србији. Поносни смо становници Српске Атине и желимо да се захвалимо овом граду што нас је прихватио и што смо постали дио њега. Дати крв и спасити живот неког суграђанина је најмање што можемо да урадимо и на неки начин бар мало одужимо.

Један од иницијатора ове акције Марко Никчевић наглашава жељу да ово не буде спорадична акција, већ почетак традиционалне активности.

– Желимо да послије 6 година поново покренемо акцију добровољног давања крви у нашем Удружењу и да нам то прерасте у традицију. Превасходни циљ ове хуманитарне акције био  је тај да покажемо да млади Херцеговци и њихови пријатељи желе да допринесу заједници дарујући оно највриједније – крв. Нема веће патриотизма од давања – закључује Никчевић.

Марко Брњош предсједник Комисије за рада са младима истиче да је добровољно давање крви за даваоце мала ствар, која значи живот онима којима је потребна.

– Нажалост, велики број људи има негативан став када им неко приђе и пита да ли су некада дали крв и да ли би жељели то да ураде. Било да је у питању страх од игле или нека врста предрасуда, одговори су често негативни. Када дајете крв-давате: још један рођендан, још једну годишњицу, још један осмјех, још један загрљај, још једну шансу… Данас се нажалост о хуманим стварима не учи у школама, у породицама је све мање заступљено али ми смо имали ту срећу да о свему томе слушамо и да научимо од нашег Пеја Бајчетића који је синоним за хуманост, племенитост и људску доброту.

Чланови „Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији“ позивају не само своје чланове, већ све људе добре воље да се одазову и позову што више својих пријатеља.

БУДИМО ХУМАНИ ДАРУЈМО КРВ СПАСИМО НЕЧИЈИ ЖИВОТ.

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар