ПОМЕН ЂЕНЕРАЛУ: Владика Арсеније служио парастос Дражи Михаиловићу (ВИДЕО)

  •  Поводом 70 година од стрељања генерала Драгољуба Драже Михаиловића, служен је парастос у београдској цркви Светог Саве на Врачару.

Episkop Arsenije služi parastos

Епископ Арсеније служи парастос

Поштоваоци армијског генерала Драже Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министра војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, окупили су се данас у београдској цркви Светог Саве на Врачару, да одају пошту вођи првог герилског антифашистичког покрета у Европи.

dr Dušan Đukić, predsednik Udruženja pripadnika JVuO

др Душан Ђукић, предсједник Удружења припадника ЈВуО

Организатори парастоса били су Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945, Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење Краљевина Србија – Градски одбор Београд.

Biljana Plavšić, bivši predsednik Republike Srpske

Парастосу је присуствовала Биљана Плавшић, бивша предсједница РС

Парастос је служио епископ Арсеније, по благослову патријарха српског Иринеја.
– Нека је слава генералу Михаиловићу, свим његовим официрима и војницима, као и свим родољубима који су положили животе за слободу и отаџбину – рекао је том приликом епископ Арсеније.

Присутнима се обратио и др Душан Ђукић, председник Удружења припадника ЈВуО.
Окупљене је писмом поздравио Престолонаследник Александар Карађорђевић, као и др Оливер Антић, некадашњи професор Правног факултета у Београду, који се тренутно налази на месту амбасадора Србије у Португалу.

17.07.2016. 2

Пуна црква поштоваоца лика и дела ђенерала Михаиловића

Парастосу је присуствовало неколико угледних јавних личности, међу којима Биљана Плавшић, бивши председник Републике Српске, народни посланик Александар Чотрић (потпредседник Српског покрета обнове), као и неколико професора Универзитета у Београду.

Подсећамо, генерал Михаиловић је био вођа покрета отпора у Другом светском рату, који је одбио да призна капитулацију и повео борбу против окупатора. Вишеструко је одликован од савезника: француски генерал Шарл де Гол му је доделио Ратни крст (1943), а амерички председник Хари Труман га је постхумно одликовао Легијом за заглуге (1948).

17.07.2016. 1

На послератном процесу који је био политички мотивисан, организованом од стране комунистичких власти, где су систематски кршена процесна и људска права оптужених, генерал Михаиловић је осуђен на смрт. Стрељан је 17. јула 1946. године, на непознатој локацији.

Виши суд у Београду је 14. маја 2015. године, донео одлуку о рехабилитацији генерала Драже Михаиловића.

Информативна служба
Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

О аутору

Оставите коментар