ПОПРАВЉА РЕКОРД? Начелник општине Љубиње Веско Будинчић јури пети узастопни мандат

  • Више од двије трећине градоначелника и начелника у РС, који приводе крају четворогодишње службовање, покушаће да на предстојећим локалним изборима задржи фотељу, а неколицина њих бориће се за трећи, четврти па и пети узастопни мандат.

slikacitava

Странке из два водећа политичка блока указале су повјерење већини људи који већ воде градове и општине, а главни разлог за то, како су казали, су њихови добри резултати у срединама у којима раде. У трку за нови мандат ће 49 од 63 актуелна градоначелника и начелника. Шансу за обнављање мандата неће добити 14 градоначелника и начелника.

Једини градоначелници који неће у октобру бранити фотеље су Слободан Гаврановић у Бањалуци и Марко Павић у Приједору. Градоначелник Добоја Обрен Петровић покушаће да продужи боравак на тој позицији на коју је дошао још 2002. године на пријевременим изборима. Нови мандат јури у Бијељини Мићо Мићић, који ведри и облачи тим градом од 2005. године. Останак на челној позицији у Зворнику жели и Зоран Стевановић, који је на то мјесто дошао 2007. године, док ја та локална заједница још имала статус општине. Славко Вучуревић нада се другом узастопном мандату на челу Требиња.

Власт у граду Источно Сарајево формирају политичке партије које освоје највише одборничких мандата у општинама које га чине, а потом их делегирају у Скупштину града. Градоначелника Источног Сарајева бирају одборници градског парламента већином гласова.

Рекордер би, ипак, могао постати начелник Љубиња Веско Будинчић, који јуриша на пети узастопни мандат на челу те херцеговачке општине.

– Стицајем околности ствари су ишле у том правцу, а шта ће даље бити видјећемо – рекао је Будинчић.

Дугогодишњом владавином може се похвалити и први човјек Угљевика Василије Перић. На ту позицију изабран је 2001. године, а поново је добио повјерење странке да у октобру крене по још један мандат. За четврти узастопни мандат бориће се и начелници Дервенте Милорад Симић, Братунца Недељко Млађеновић, Гацка Милан Радмиловић и Модриче Младен Крекић.

Тона материјала

У Централној изборној комисији БиХ јуче су казали да су им стигле хиљаде кандидатских листа, а процјењују да ће морати да провјере и до 40.000 кандидата који су предложени за градоначелнике и начелнике и одборнике. Истичу да су појединци доносили листе у великим картонским кутијама и да ће за десетак дана завршити први дио овјере. Крајњи рок за овјеру је 29. јул.

– Желио сам да мјесто препустим некоме млађем, али моје колеге и сарадници су ми рекли да ја још могу добро радити овај посао. Трудио сам се свих ових година да радим добро за мој град и мој народ и у томе сам, што многи потврђују, успио. Наставићу да се домаћински понашам и даље – каже Симић.

У трку за трећи мандат заредом улази начелник Челинца Момчило Зељковић.

Сличан тренд је и у сарајевској-романијској регији. Актуелни начелници Пала Миодраг Ковачевић, Сокоца Милован Бјелица, Трнова Ненад Мишовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић и Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић циљају останак у фотељама.

 

Челници локалних заједница који неће у трку за нови мандат

Бањалука – Слободан Гаврановић

Приједор – Марко Павић

Нови Град – Сњежана Рајилић

Козарска Дубица – Миле Злојутро

Петровац – Драго Ковачевић

Лакташи – Мирослав Коџоман

Србац – Драго Ћирић

Котор Варош – Далибор Вучановић

Шамац – Саво Минић

Шековићи – Будимир Нинић

Власеница – Драгослав Тодоровић

Хан Пијесак – Љубивоје Шупић

Источна Илиџа – Предраг Ковач

Источни Мостар – Радован Палавестра

 

Ведрана Кулага/ ГЛАС СРПСКЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар