Пођимо на Јадовно!

  • Са благословом Његовог Преосвештенства, Eпископа горњокарловачког г. Герасима, од 01. – 02. Јула 2016, поводом седамдесет и пете годишњице од страдања, биће обиљежен:

Banner-2„Дан сјећања на Јадовно 1941-2016.“

Организатори сабрања су удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке и Београда и Епархија горњокарловачка.

Молитвено Сабрање почиње у петак 01. јула у поподневним часовима окупљањем код Храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком. Исто вече биће одржано предавање на једну од тема везаних за страдање Срба у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.
У суботу 02. јула 2016, над Шарановом јамом на Велебиту, са почетком у 10 часова, биће служен парастос за 38.010 православних Срба, побијених у комплексу логора НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

Након тога, кренућемо возилима до мјеста Брушане одакле ће кренути литија Мученичком стазом Св. Саве Горњокарловачког до Катине јаме гдје је бачено његово измучено тијело љета `41. Уз саму јаму ће бити постављен Часни Крст и служен парастос.

Одатле нас пут води према селу Ступачиново гдје је љета `41. постојао истоимени сабирни логор у чијој близини је пет јама (највећа међу њима је јама Бадањ на Попратњаку) које су кориштене за убијање жртава. На том мјесту биће, по први пут, служен кратки помен жртвама.

На повратку, обићемо Меморијални центар Никола Тесла у Смиљану.
Због ограниченог броја мјеста за смјештај-ноћење у Плашком и Јосипдолу, за учеснике сабрања биће организован бесплатан превоз са по једним аутобусом из Београда и Бањалуке.

Сви они који у петак 01. јула намјеравају доћи у Плашки властитим превозом, требају сами обезбиједити смјештај.

Учеснике који намјеравају доћи и судјеловати на Сабрању само у суботу, позивамо да дођу на Велебит код Шаранове јаме прије 10 часова.

Молитвено сабрање на Велебиту је пријављено и одобрено од стране полицијске станице Госпић чији ће радници обезбјеђивати скуп.

Заинтересовани за пут са подручја Бање Луке, Приједора и Новог Града, треба да се јаве на број телефона удружења Јадовно 1941. у Српској: +387 51 333 588 или 051 333 500 или путем електронске поште: udruzenje@jadovno.com и изврше уплату приликом резервације мјеста.

Заинтересовани за пут са подручја Р. Србије, треба да се јаве Милораду Милошевићу, предсједнику удружења Јадовно 1941. у Србији, на телефон: +381 65 3181 375 или путем електронске поште: milorad.milosevic@jadovno.com .

Заинтересовани за пут са осталих подручја Српске, БИХ, као и са подручја Хрватске, Аустрије, Словеније, Италије и даље, могу да се јаве на број телефона удружења Јадовно 1941. у Српској: +387 51 333 588 или +387 51 333 500 или путем електронске поште: udruzenje@jadovno.com ради координације плана путовања.

Због ограниченог буџета и трошкова финансирања Сабрања, молимо све оне који могу помоћи, да то и учине.

Banner-1

Пођимо на Јадовно, јер нисмо заборавили!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар